Turpinās diskusijas par 2016.gada valsts budžetu

© F64

Šodien plkst.13 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) namā notiks deputātu un ekspertu apaļā galda diskusija "Latvijas valsts budžets: fundamentāls pamats vai radošs risinājums tautsaimniecības (ne)attīstībai? Korelācija - mēs gribam, vai varam?", aģentūru LETA informē LTRK pārstāvji.

Uzaicinājums piedalīties diskusijā nosūtīts visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām, lai tās deleģētu savu pārstāvi, kā arī dažādiem ekonomikas ekspertiem un nevalstisko organizāciju vadītājiem. Uz diskusiju aicināti arī Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji, lai noskaidrotu viņu domas par to, kā turpmāk attīstīt tautsaimniecību un uzņēmējdarbību, veidojot nodokļu politiku ilgtermiņā.

"Ir pagājis tieši gads, kopš deputāti deva savu svinīgo zvērestu vēlētājiem. Viņi solījās godprātīgi pildīt savus pienākumus, tāpēc vēlamies pārrunāt pirms gada priekšvēlēšanu laikā dotos solījumus un to izpildījumu," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Apaļā galda diskusijā plānots runāt par tādiem būtiskiem jautājumiem kā gada laikā paveiktais ekonomikas attīstībā, par nākamā gada budžeta projektu, vai ir iespējams atrast vairāk naudas valsts ieņēmumu palielināšanai, par nodokļu politikas veidošanas principiem, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem.

Paredzēts, ka apaļā galda diskusiju kopumā veidos astoņi dažādi bloki, lai runātu gan par šī gada valsts budžeta projektu, gan arī turpmākajiem risinājumiem ekonomikas attīstībai un savlaicīgai jeb ilgtermiņa nodokļu politikas izstrādāšanai. Pirms katra bloka plānots demonstrēt īsu video stāstu no pirms gada dotajiem priekšvēlēšanu solījumiem un paustajiem viedokļiem.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk kā 1400 individuāli biedri un vairāk nekā 50 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 13,5 miljardus eiro, turklāt jauno LTRK biedru skaits jau ceturto gadu pēc kārtas pieaug par vidēji 46% gadā.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju - intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja 2016.gada valsts budžeta projektu.

Pirmajā lasījumā Saeimas sēdē valsts budžetu un saistītos likumprojektus plānots skatīt 3.novembrī, bet galīgajā lasījumā - 30.novembrī. Plānots, ka priekšlikumus uz otro lasījumu varēs iesniegt līdz 6.novembra plkst.17.

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.