Krievijas pilsonības gribētāju skaits mazinās

© NRA

Latvijas iedzīvotāju, kuri naudas dēļ gatavi kļūt par Krievijas pilsoņiem Latvijā, paliek arvien mazāk. To rāda Krievijas vēstniecības apkopotā statistika.

Neatkarīgā vēstīja par juridisko pakalpojumu uzņēmumu, kas reklamē kaimiņvalsts pilsonības iegūšanas iespēju kā izdevīgu veidu agrākai aiziešanai pensijā. Un, iespējams, arī pati pensija būs lielāka, jo, piemēram, tiek ņemti vērā dienesta gadi padomju armijā. Principā likumīgs ceļš, taču no Latvijas valsts interešu viedokļa nav atbalstāms. Izrādās, pēdējos divos gados Latvijas pavalstniecības iemainīšana pret Krieviju kļuvusi mazāk populāra. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pieļāvumu, ka tas saistīts ar Ukrainas notikumiem un tiem sekojušo rubļa vērtības kritumu, ko savukārt izraisīja starptautiskās sankcijas, apstiprina Krievijas Federācijas vēstniecības preses dienesta sagatavotā statistika. 2013. gadā Krievijas pilsonību ieguva 3487 Latvijas iedzīvotāji, 2014. gadā jau par tūkstoti mazāk – 2501, bet šogad līdz 1. oktobrim vairs tikai 961. Te gan jāpiebilst, ka pēdējais skaitlis uzrādīts bez Daugavpils un Liepājas ģenerālkonsulātu datiem, tikai Krievijas vēstniecības Konsulārās nodaļas informācija.

Vēstniecība skaidro, ka potenciālo Krievijas pilsonības pretendentu loku ierobežo vairāki nosacījumi. Iegūt to var Latvijas nepilsoņi un ārzemju pilsoņi, kam kāds no vecākiem dzīvo Krievijā. No tiem, kuri saņem Krievijas pilsonību, vairāk nekā 90% ir Latvijas nepilsoņi. Tomēr jāatgādina, ir arī gadījumi, kad citas valsts pilsonības iegūt vēlas Latvijas pilsoņi. Viņiem no Latvijas pavalstniecības tāpēc jāatsakās, un saskaņā ar PMLP datiem 2014. gadā to izdarīja 208 personas.

Cik no jaunajiem Krievijas pavalstniekiem arī pārceļas dzīvot uz Krieviju, nedz Krievijas vēstniecības, nedz mūsu PMLP rīcībā apkopotas informācijas nav. Visticamāk, vairākums nekur nepārceļas, bet gan pieprasa pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā un dzīvo tālāk tāpat kā līdz šim. Tikai tagad jau pasīte ar citu ģerboni un arī Krievijas vēlēšanās jāpiedalās.

Latvijas institūcijas pilsonības maiņas popularizēšanu un juridisko atbalstīšanu vērtē negatīvi – tās apņēmušās pētīt konkrētās firmas darbību. Savukārt Krievijas Federācijas vēstniecība komersanta vērtēšanu atstāj pašu klientu ziņā. Vien piebilst, ka sarūpēt dažādas izziņas un dokumentus no arhīviem tiešām var uzticēt attiecīgu pakalpojumu sniedzējam, taču jebkurā gadījumā visi jautājumi, kas skar pilsonību, pretendentam jākārto pašam klātienē Konsulārajā nodaļā.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.