Prognozē, kāds laiks gaidāms novembra pirmajā nedēļā

© F64

Novembra pirmā nedēļa lielākoties aizritēs bez nokrišņiem, vien pašās nedēļas beigās iespējams lietus, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Tomēr mākoņi, lietus un, iespējams, arī stiprāki vēji gaidāmi vien novembra otrajā pusē.

Ja oktobra pēdējās naktis bijušas ļoti dzestras, nesot pat mīnus 7, mīnus 9 grādus stipru salu un atsevišķās novērojumu stacijās arī jaunus temperatūras rekordus, tad novembra pirmajā nedēļā atkal kļūs siltāks. To sevišķi varēs sajust nakts un rīta stundās, jo sals nav gaidāms, bet dienas laikā gaisa temperatūra būs vien par pāris grādiem augstāka nekā šajās dienās, jo debesis aizklās biezāka mākoņu sega, caur kuru saules stari izspraukties reti.

Šajā laikā iespējama arī migla, kas veidosies ne vien nakts un rīta stundās, bet varētu saglabāties arī dienas laikā.

Jau ziņots, ka šā gada oktobris ar nelielo nokrišņu daudzumu kļuvis par sausāko oktobri meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Sevišķi sausas bija tā pirmās divas dekādes, kad lietus gandrīz nelija, savukārt trešajā dekādē valsts teritoriju šķērsoja divas nokrišņu zonas, tomēr to nestais nokrišņu daudzums būtiski sausumu nesamazināja - kopumā šajā mēnesī būs nolijuši vien 13% no ierastā nokrišņu daudzuma.

Pirmie divi rudens mēneši liecina par būtisku mitruma deficītu - šajā periodā ir nolijuši vien 54% no ierastā nokrišņu daudzuma, un vēl tikai četras reizes šis periods Latvijā ir bijis sausāks nekā šogad - 2000., 1976., 1975.gadā, kā arī 1951.gadā.

Svarīgākais