Sāk parakstu vākšanu par papildu finansējumu vēža ārstēšanai

© F64

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse ir ievietojusi savu iniciatīvu sabiedrisko iniciatīvu portālā "Manabalss.lv", lai panāktu, ka Saeimai būtu jālemj par papildu finansējuma piešķiršanu onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai, aģentūru LETA informēja aliansē.

Saeimā plānots iesniegt priekšlikumu palielināt vēža ārstēšanai un diagnosticēšanai budžetu par desmit miljoniem eiro gadā, kā to paredzēja Veselības ministrija (VM) jaunajās politikas iniciatīvās.

Alianse norāda, ka papildu finansējums onkoloģijai nepieciešams, jo Latvijas ārstiem atsevišķu vēža diagnožu noteikšanai joprojām nākas izmantot novecojušas metodes - pretēji praksei Eiropā.

Organizāciju pārstāvji ir pārliecināti, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un uz kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi.

Par nodomu uzsākt parakstu vākšanu alianse paziņoja jau septembrī. Onkoloģisko pacientu organizācijas aliansē ir krūts vēža pacienšu biedrība "Vita", kolorektālā vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija" un dzemdes un olnīcu vēža pacienšu biedrība "Gino".

 

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais