Saeima varētu atbalstīt Belēviča izdošanu administratīvai sodīšanai

© F64

Kaut arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iepriekš neatbalstīja veselības ministra un deputāta Gunta Belēviča (ZZS) izdošanu sodīšanai saistībā ar interešu konfliktu, parlamenta vairākums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu varētu atbalstīt.

Arī Belēvičs iepriekš pauda, ka aicinās parlamentu izdot viņu, lai viņš varētu "aizstāvēt savu taisnību tiesā". Iepriekš komisijas sēdē četri deputāti balsoja par piekrišanu Belēviča sodīšanai, bet vēl četri deputāti atturējās, līdz ar to komisija neatbalstīja KNAB lūgumu.

Par šo jautājumu deputāti nākamnedēļ lems Saeimas sēdē. "Vienotības" frakcijas vadītāja vietnieks Kārlis Šadurskis aģentūrai LETA sacīja, ka Saeima nav tiesas zāle, līdz ar to "Vienotība" atbalstīs Belēviča izdošanu. Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka frakcijas vairākums varētu piekrist Belēviča administratīvai sodīšanai.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis skaidroja, ka ZZS uzklausīs Belēviča argumentus un tad lems. Ja Belēvičs aicinās viņu izdot, tad frakcija atbalstīs šādu lēmumu, piebilda Brigmanis.

"Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs teica, ka deputāti uzklausīs savus pārstāvjus no Ētikas komisijas un lems par šo jautājumu. Iepriekš "Saskaņas" deputāti komisijas sēdē atbalstīja Belēviča izdošanu.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienība plāno atbalstīt KNAB lūgumu, bet "No sirds Latvijai" vēl nav lēmusi par šo jautājumu.

Kā ziņots, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šonedēļ nepiekrita KNAB lūgumam ļaut administratīvi sodīt veselības ministru saistībā ar interešu konfliktu.

Belēvičs KNAB konstatētajam nepiekrīt un komisijas sēdē sacīja, ka šajā situācijā "nav nekāda interešu konflikta". Uz vairākām iespējamām procedūras nepilnībām un tehniskajiem trūkumiem šajā lietā norādīja advokāte, kura kopā ar Belēviču piedalījās Ētikas komisijas sēdē. Belēvičš arī pauda pārliecību, ka atsevišķi KNAB darbinieki ir "politiski angažēti", par ko viņš esot informējis atbildīgās iestādes.

Savukārt KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča sacīja, ka "visas šīs atrunas" vērstas uz mērķi Belēvičam izvairīties no atbildības, "nepamatoti diskreditējot" KNAB amatpersonas.

KNAB jau vasaras sākumā bija lūdzis Saeimai atļauju piekrist Belēviča administratīvai sodīšanai saistībā ar iespējamo interešu konfliktu, viņam lemjot par disciplinārlietu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktori Ingunu Adoviču.

Belēvičs šogad vairākas reizes nonācis KNAB un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā saistībā ar iespējamiem administratīvajiem pārkāpumiem. Belēvičs, kuru par vairākiem iespējamiem pārkāpumiem vēlas sodīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), vērsies Ģenerālprokuratūrā, Drošības policijā un Valsts policijā, sūdzoties par atsevišķu KNAB amatpersonu rīcību.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais