Latvija uzņems bijušo Gvantanamo ieslodzīto,Uzbekistānas pilsoni [papildināts]

© Scanpix

Latvija uzņems vienu bijušo Gvantanamo ieslodzīto no Centrālāzijas, šodien slēgtajā daļā nolēma valdība. Ārlietu ministrija apgalvo, ka šim ieslodzītajam nav tikušas izvirzītas apsūdzības par terorismu. Latvijā bijušais ieslodzītais būs uz "brīvām kājām" - viņš neatradīsies cietumā.

Bijušais Gvantanamo ieslodzītais ir Uzbekistānas pilsonis, kurš aizturēts pierobežā ar Afganistānu, un nav datu, ka viņš varētu būt iesaistīts terorismā, bet drīzāk "savas muļķības pēc savervēts", ziņo LETA.

Latvija Uzbekistānas pilsoņa uzņemšanu pētījusi jau gandrīz gadu, un viņa ierašanās neradot mūsu valstij nekādu apdraudējumu.

Pēc neoficiālas informācijas, bijušajam ieslodzītajam tiks nodrošināta dzīvesvieta, bet tā netiks piešķirta viņam īpašumā.

Bijušais Gvantanamo ieslodzītais Latvijā varētu ierasties šā gada pirmajā pusē, šodien preses brīfingā prognozēja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Vienlaikus gan vienošanās par precīzu laiku, kad minētais cilvēks ieradīsies Latvijā, starp ASV un Latviju tiks panākta šā gada laikā, prognozēja ministrs.

Šis cilvēks apliecinājis, ka viņš vēlas tikt izmitināts Latvijā, ievērot mūsu valstī noteikto kārtību un apgūt latviešu valodu, teica ministrs.

Lai arī Latvijas varasiestādes par viņu solās publiski neizpaust nekādas ziņas, ir zināms, ka viņš nāk no bijušās PSRS teritorijas. Viņš aizturēts Afganistānā militāras operācijas laikā.

ASV bijušas aizdomas, ka šī cilvēka darbība varētu būt bīstama ASV un tās sabiedrotajiem, kā arī viņa darbība varētu būt saistīta ar teroristiskajām organizācijām.

Riekstiņš gan uzsvēra, ka vairāk nekā piecu gadu laikā, kurus šī persona pavadījusi ieslodzījumā Gvantanamo, nav gūti tādi pierādījumi, lai šis cilvēks varētu stāties tiesas priekšā.

Minētā persona nav precējusies, un tiek pieļauts, ka viņam varētu būt radi dzimtajā pusē. Tāpat netiek noliegts: ja viņam radīsies vēlme aizceļot uz savu dzimteni, tad nebūs iespējas viņam stāties ceļā.

Eiropas Savienības valstis un, tajā skaitā, Latvija ir apsveikusi un politiski atbalstījusi ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu slēgt Gvantanamo ieslodzījuma nometni, nra.lv informēja Latvijas Ārlietu ministrijā.

Bijušā Gvantanamo gūstekņa uzturēšanos un rehabilitāciju Latvijā pilnībā apmaksās ASV.

ES ir izrādījusi solidaritāti un vairākas ES valstis ir jau uzņēmušas savā teritorijā Gvantanamo ieslodzījuma nometnes aizturētās personas. Latvijas valdības lēmums vēlreiz praksē apliecina vēlmi stiprināt stratēģisko partnerību ar ASV un gatavību īstenot vienotu un solidāru ES politiku.

ASV izmeklēšanas procesā pret aizturēto nav tikušas izvirzītas apsūdzības par iesaisti teroristiskās aktivitātēs. Persona pieder pie tās aizturēto kategorijas, kura nerada draudus sabiedrībai (clear for release). ASV un Latvijas atbildīgie dienesti ir rūpīgi izvērtējuši aizturētās personas lietu. Šī persona neradīs draudus Latvijas iedzīvotāju drošībai. Aizturētais ir persona no Centrālāzijas reģiona, kas ir veicinošs faktors integrācijai un adaptācijai Latvijā.

Latvija ir saņēmusi aizturētās personas rakstisku iesniegumu, kurā tiek izteikta gatavība un interese tikt izmitinātam Latvijā, kā arī integrēties, mācīties valodu un ievērot Latvijas likumus. Šīs personas uzņemšana Latvijā notiks saskaņā ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem un starptautiskajām normām.

Jau ziņots, ka bijušā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija "ienaidnieku kaujinieku" ieslodzījuma vietu armijas bāzē Gvantanamo līcī, Kubā, izveidoja 2002.gada janvārī, lai turētu ieslodzījumā aizdomās turētos teroristus un kaujiniekus.

Tagadējais ASV prezidents Baraks Obama bēdīgu slavu iemantojušo bāzi vēlas slēgt līdz 2010.gada 22.janvārim, taču viņš nesen atzina, ka šo solījumu, visticamāk, neizdosies izpildīt noteiktajā termiņā.

Svarīgākais