Senioru ceļošanas tendences: ģimenes brīvdienas un ekotūrisms

© F64

Tūrisma firmu novērojumi rāda, ka seniori ir tā ceļotāju grupa, kas savus ceļojumus plāno laikus un parasti zina konkrētu galamērķi, kuru pirms tam paši ir rūpīgi izpētījuši.

Uzņēmums Latvia Tours apkopojis četros gados senioru ceļošanas tendences. Arvien populārāks kļūst ekotūrisms – atbildīga dabas teritoriju apceļošana, kas nekaitē videi un uzlabo vietējo iedzīvotāju labklājību. Pēc ANO Pasaules tūrisma organizācijas prognozēm, līdz 2020. gada beigām ekoceļojumu skaits sasniegs 1,6 miljardus. Ekotūristi meklē braucienus, kuros viņi spēj tieši sekmēt vietējo ekonomiku un vidi. Vecāka gadagājuma cilvēki ir iecienījuši arī tādu atvaļinājuma veidu kā garīgās un reliģiskās brīvdienas – ceļojot tiek stiprinātas garīgās un reliģiskās tradīcijas. Lielākā daļa no šādiem ceļojumiem ietver veselīgas maltītes, meditāciju, pusdienu maltīti, klusuma baudīšanu un sarunas ar garīgiem līderiem. Arī ceļošanas veids ar kruīza kuģiem jau kļuvis par tradicionālu senioru izvēli. Daļa kruīzu paredzēti tieši senioriem un piedāvā īpašu aprūpi, piedāvā ratiņkrēslus un citas mobilās palīgierīces – visu, lai seniori jebkurā vecumā un veselības stāvoklī spētu ceļot. Vecvecāki labprāt vēlas ceļot kopā ar saviem bērniem un mazbērniem – ģimenes braucieni parasti tiek rīkoti dzimšanas dienās vai nozīmīgās jubilejās. Latvijas pensionāru vidū iecienītākie ir grupu braucieni.

Par spīti sabiedrības priekšstatiem, ceļo arī Latvijas seniori. Pozitīva pieredze ir etnogrāfiskā ansambļa Suitu sievas dalībniecēm, kas mudina citus seniorus nebaidīties ceļot arī tad, ja sastopas ar valodas barjeru. «Ar ansambli un arī vienatnē esmu apskatījusi Franciju, Beļģiju, Itāliju, Igauniju un Lietuvu, tālākie galamērķi bijuši ASV un Japāna. Protams, gadījušies dažādi kuriozi – pazudusi bagāža vai apmaldos, bet nenovērtējams ieguvums ir dažādu kultūru cilvēku iepazīšana, kurus nu jau varam saukt par draugiem,» stāsta Suitu sievu vadītāja Ilga Leimane. Seniori bieži baidās, jo nepārzina svešvalodas, taču dziedošās kundzes mudina arī citus seniorus atmest bailes un aizspriedumus. «Angļu valodu nepārzinu, bet liekas, ka visā pasaulē tomēr ir tāda viena valoda, ko saprot visi – izpalīdzība. Cilvēki vienmēr ir izpalīdzīgi, un tā ir ārkārtīgi patīkama sajūta, ka jauni cilvēki palīdz atrast vilcienu pat tad, ja nespējam sarunāties,» stāsta Ilga.

«Seniori prot novērtēt komfortu un, ja var atļauties ceļot, tad pilnībā izbauda ceļojuma garšu. Par to liecina fakts, ka netiek žēlota nauda papildu ekskursijām un izklaides pasākumiem, kā arī bieži vien tiek veiktas piemaksas par papildu ērtībām,» saka Latvia Tours direktore Ieva Keiša. Seniori dodas grupu braucienos, jo tā ir iespēja socializēties, apmainīties ar viedokļiem un dzīves zinībām, kā arī iepazīties ar līdzīgi domājošiem un interesantiem līdzbraucējiem.

Senioru ceļošanas tendences

  • Ekotūrisms – atbildīgu dabas teritoriju apceļošana
  • Garīgās un reliģiskās brīvdienas
  • Ģimenes ceļojumi
  • Kruīzs



Svarīgākais