Seniorus pret gripu vakcinē ar 50 procentu atlaidi

© F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) iesaka pret gripu vakcinēties gados vecākiem cilvēkiem un īpaši tiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām. Taču vakcinēties pret gripu ieteikts arī tiem, kuru ģimenēs ir veci cilvēki, mazi bērni vai hronisku slimību pacienti.

Šiem cilvēkiem īpaši iesaka vakcinēties, jo saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Vecums virs 65 gadiem ir risks smagākai gripas norisei, taču epidemiologi iesaka vakcinēties arī tiem cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu (tajā skaitā astmu), sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām, un cilvēkiem, kuri plāno operācijas vai ārstēšanos stacionāros. Cilvēkiem, kuri vecāki par 65 gadiem, īpaši ieteikts profilaktiski parūpēties par aizsardzību pret gripu, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas.

SPKC virusoloģijas dati liecina, ka iepriekšējā sezonā Latvijā, līdzīgi kā Eiropas reģionā, cirkulēja galvenokārt divi A/H3 gripas vīrusi, no tiem dominējošs bijis A(H3N2) vīruss. Cirkulēja arī B tipa vīruss. Šie abi vīrusu tipi ir iekļauti šīs sezonas vakcīnas sastāvā. Taču Latvijā vakcinācijas līmenis pret gripu ir zems – iepriekšējā gripas sezonā vakcinējās tikai 0,63 procenti no iedzīvotāju skaita, bet vecuma grupā virs 65 gadiem – 2,9 procenti.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) skaidro, ka saskaņā ar Kompensējamo zāļu sarakstu noteiktām iedzīvotāju grupām valsts 50 procentu apmērā kompensē vakcināciju pret gripu. Šo iedzīvotāju vidū ir gan seniori virs 65 gadu vecuma, gan pacienti ar noteiktām hroniskām slimībām. NVD iesaka senioriem par vakcināciju pret gripu jautāt savam ģimenes ārstam, jo kompensāciju var saņemt tikai caur ģimenes ārsta praksi. Pacienta līdzmaksājums būs atkarīgs no izvēlētās vakcīnas. Vienā gadījumā tas būs 3,25 eiro, divos citos – 3,65 eiro. Sarakstā ir iekļautas trīs vakcīnas pret gripu, visas atbilst Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām..

Epidemiologi atgādina, ka gripa ir akūta, īpaši lipīga infekcijas slimība, un infekcijas avots ir slims cilvēks, kurš klepojot, šķaudot vai runājot izplata vīrusu. Šogad gripas saslimšanas pacēlums tiek prognozēts nākamā gada sākumā.

Kur vakcinēties?

Vislabāk interesēties par vakcīnu pret gripu pie sava ģimenes ārsta, jo tikai tā var saņemt 50% atlaidi

Pretgripas vakcīnas cenas* (eiro)

Veselības centrs 4 8

Rīgas Austrumu slimnīcas Infektoloģijas centrs 6,97

Vakcinācijas centrs (Bruņinieku ielā) 8

Rīgas 1. slimnīca 9

Rēzeknes veselības aprūpes centrs 10

Rīgas veselības centrs 9

MFD Veselības grupa 7,5–9

(atkarībā no vakcīnu ražotāja)

* izvēlēts izlases kārtā

Avots: Neatkarīgā



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.