"Doing Business" pētījumā 189 valstu konkurencē Latvija ierindojusies 22.vietā

"Doing Business" 189 valstu konkurencē Latvija ierindojusies 22.vietā © F64

Jaunākajā Pasaules Bankas pētījumā "Doing Business" 189 valstu konkurencē Latvija ierindota augstajā 22.vietā, pakāpjoties par vienu pozīciju augstāk nekā pagājušajā gadā, aģentūru LETA informē Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Pasaules Banka Latviju novērtē kā vienu no "Top 30" līderēm, kas veikušas nozīmīgas reformas uzņēmējdarbības uzlabošanā.

Latvijas novērtējums ir pierādījums, ka līdz šim veiktās reformas ir pareizs virziens tautsaimniecības konkurētspējas celšanai ilgtermiņā. Vienlaikus tas ir apliecinājums, ka investori arvien augstāk novērtē Latviju kā investīcijām un uzņēmējdarbībai pievilcīgu valsti, uzsver EM.

Sakārtota uzņēmējdarbības vide - tiesisks un uzņēmējdarbībai labvēlīgs normatīvais regulējums, samērīgas prasības un mūsdienīgi, lietotājam ērti valsts pārvaldes pakalpojumi - ir galvenais nosacījums, lai uzņēmēji vēlētos Latvijā uzsākt un paplašināt uzņēmējdarbību. Tas ir pamatnosacījums arī investoru ieinteresētībai veikt ieguldījumus Latvijā, nešauboties par tās drošību un aizsargātību, atzīmē ministrijā.

Vērtējot "Doing Business" pētījumu datus, EM atzīst, ka Latvija trīs gadu laikā ir uzlabojusi rādītājus visās "Doing Business" apskatītajās desmit jomās no uzņēmējdarbības sākšanas līdz izbeigšanai. Pasaules Banka "Doing Business 2016" Latvijai uzņēmējdarbības viegluma vērtējumu ir paaugstinājusi par 0,55 procentpunktiem no 77,51% līdz 78,06%.

Pasaules banka atzinīgi novērtējusi Latvijas veiktās reformas tādās jomās kā kredītbiroja rādītājā - novērtējumā ņemts vērā, ka ar šo gadu stājies spēkā Kredītbiroju likums, kura mērķis ir veicināt atbildīgu aizņemšanos un aizdošanu, vienlaikus aizsargājot kredītņēmēju tiesības. Šī rādītāja īstenošana praksē turpmāk sniegs ieguldījumu Latvijas "Privāto kredītbiroju seguma" novērtējumā, kas šobrīd ir 0 punktu vērtībā.

Atzinīgs novērtējums saņemts līgumsaistību izpildē. Pasaules Banka ir atzinusi Latviju kā labās prakses piemēru alternatīvo strīdu mehānisma ieviešanā - ar šo gadu stājies spēkā Šķīrējtiesu likums, lai nodrošinātu civiltiesisku strīdu efektīvu un taisnīgu izšķiršanu šķīrējtiesā. Tāpat atzinīgi novērtēta Mediācijas likuma pieņemšana 2014.gadā un ar to radītais stimuls personām ārpus tiesas vienoties par komercstrīda izbeigšanu.

Latvija atzinīgi novērtēta arī nekustamā īpašuma reģistrēšanā. Latvijai ir samazināts procedūru skaits par vienu procedūru līdz ar 2014.gada nogalē ieviesto jauno pieteikuma veidlapu nekustamā īpašuma reģistrēšanai, atceļot prasību iesniegt kā atsevišķu dokumentu apliecinājumu par kapitāla piederību.

Tāpat atzinīgs novērtējums saņemts darbinieku nodarbināšanā - Pasaules Banka atzinīgi vērtē veiktos grozījumus Darba likumā, kas pagarina uz noteiktu laiku noslēgta darba līguma maksimālo termiņu no trīs gadiem līdz pieciem gadiem, tādējādi secinot, ka ir pilnveidots darba tirgus regulējums, stiprinot elastdrošības principa ievērošanu darba tiesiskajās attiecībās starp darba devēju un darba ņēmēju.

Latvija ir saņēmusi arī savu uzņēmēju novērtējumu, norāda EM. Latvijas uzņēmumu aptaujā uzņēmumu vadītāji norādījuši, ka administratīvo procedūru kārtošanai šobrīd viņi patērē vien 13% no sava laika, taču 2005.gadā tas prasīja 37% uzņēmēju laika.

Lai sasniegtu aizvien augstākus rezultātus, EM sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Ārvalstu investoru padomi un nozaru ministrijām regulāri izstrādā Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākuma plānu. Piemēram, saskaņā ar 2014.-2015.gada plānu tiek īstenoti 87 dažādi pasākumi uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai.

Lai panāktu, ka Latvija tuvāko divu gadu laikā "Doing Business" reitingā ierindojas vismaz 20.vietā, EM uzskata, ka prioritāri jāveic šādas reformas: uzņēmējdarbības sākšanas jomā jānodrošina Uzņēmumu reģistra pakalpojumu saņemšana tiešsaistes režīmā, nodokļu un grāmatvedības jomā jāievieš nodokļu maksājumu uzskaiti pēc uzkrājuma principa, nodrošinot vienu kontu visiem nodokļu maksājumiem un maksājumu veikšanu pēc FIFO metodes.

EM arī uzskata, ka līgumsaistību izpildē jāievieš elektronisko dokumentu aprite tiesu iestādēs, būvniecībā jānodrošina Būvniecības informācijas sistēmas pilnīga darbība un jānodrošina vairāk valsts e-pakalpojumi (tiešsaistes) un jāievieš "informē vienreiz" princips valsts institūciju darbībā, tādējādi atvieglojot uzņēmējiem administratīvo prasību izpildi ikdienas darbā.

EM ir sākusi darbu pie jaunā Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākuma plāna 2016.-2017.gadam izstrādes, kurā galvenā prioritāte būs kvalitatīvu valsts pārvaldes pakalpojumu nodrošināšana, uzsver EM pārstāvji. Ministrija aicina ikvienu uzņēmēju, to pārstāvošās nevalstiskās organizācijas un ekspertus sniegt priekšlikumus papildus veicamiem pasākumiem uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, sūtot tos uz e-pastu: "pasts@em.gov.lv".

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais