Garkalnes avārijā cietušajiem nodrošina psihologa pakalpojumus

© Valsts policija

Rīgas pašvaldība ir nodrošinājusi psihologu pakalpojumus Rīgas Riteņbraukšanas skolas audzēkņiem un trenerim, kuri vakar cieta avārijā Garkalnē, kā arī sniegs finansiālu atbalstu skolas inventāra atjaunošanai un pēc nepieciešamības kompensēs ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Departaments patlaban analizē vakar notikušā nelaimes gadījuma, kad kravas automašīna uzbrauca Rīgas Riteņbraukšanas skolas treniņu grupas dalībniekiem, apstākļus. Departaments ir iepazinies ar skolas administrācijas sniegtajiem skaidrojumiem, tiek izvērtēta normatīvo aktu prasību ievērošana, kā arī notiek tikšanās ar vecākiem un tiek lemts par iespējamo pašvaldības atbalstu, skaidro Vilde.

Departaments ir saņēmis situācijas skaidrojumu no Rīgas Riteņbraukšanas skolas, kā arī ticies ar skolas direktoru Nikolaju Kalašņikovu un direktora vietnieku administratīvi saimnieciskajā darbā Pēteri Griķīti. Departamenta rīcībā esošā informācija liecinot, ka treniņa procesā nav tikuši pieļauti pārkāpumi, un treniņš noticis saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību un Ceļu satiksmes drošības noteikumiem. Rīgas Riteņbraukšanas skolā treniņu process tiek organizēts, lai nodrošinātu licencētajā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmā riteņbraukšanā izvirzītos mērķus un uzdevumus, ievērojot spēkā esošo normatīvo regulējumu.

Rīgas Riteņbraukšanas skolas administrācija ir tikusies ar negadījumā iesaistīto audzēkņu vecākiem, un patlaban ne skolas administrācija, ne departaments nav saņēmis sūdzības no cietušo bērnu vecākiem, norāda Vilde.

Pašvaldība ir nodrošinājusi psihologus, kas patlaban sniedz palīdzību gan skolas audzēkņiem, kuri cieta satiksmes negadījumā, gan trenerim. Psihologa palīdzība tiks piedāvāta negadījumā vissmagāk cietušajam audzēknim un viņa vecākiem, kā arī pārējo negadījumā iesaistīto sportistu vecākiem.

Pašvaldība sniegs finansiālu atbalstu skolas inventāra atjaunošanai, kā arī, ja būs nepieciešams, kompensēs ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumus, apgalvo departamentā.

Nākamnedēļ departaments plāno organizēt tikšanos, kurā aicinās piedalīties Rīgas Riteņbraukšanas skolas administrāciju, Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Latvijas Valsts ceļu pārstāvjus, kā arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijas, Murjāņu sporta ģimnāzijas, Dobeles sporta skolas un Kuldīgas sporta skolas riteņbraukšanas speciālistus. Tikšanās laikā tiks runāts par to, kā uzlabot drošību riteņbraukšanas nodarbībās uz Latvijas ceļiem.

Kā ziņots, pirmdien uz Vidzemes šosejas Garkalnē, kravas automašīnai "Scania" saduroties ar vieglo automašīnu "Opel Vectra", tā pēc ietriekusies vairākos riteņbraucējos - aptuveni desmit bērnos, kuri bija devušies treniņa braucienā. Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, vieglā automašīna bijusi pavadošā automašīna riteņbraucēju grupai. Aiz tās aizvējā braucis arī viens 12 gadus vecs zēns, kurš cietis vissmagāk.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess, un tiek skaidroti negadījuma apstākļi. Līdz brīdim, kamēr tiks piemērots drošības līdzeklis, kravas automašīnas vadītājs no Polijas tiks paturēts policijas izolatorā, aģentūrai LETA apstiprināja policijā.

Sākotnēji seši no Garkalnē cietušajiem velosipēdistiem ar vidēji smagām un smagām traumām tika nogādāti slimnīcās, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Savukārt vēlāk slimnīcās nogādāti vēl divi avārijā cietušie, kuri sākotnēji bija atdoti vecāku aprūpē. Pirmdienas vakarā divi cietušie no slimnīcas izrakstīti.

Svarīgākais