UZMANĪBU: Interneta komentāros publicē saites uz vīrusiem

© F64

Papildus sava viedokļa paušanai novērota jauna tendence - "interneta troļļi" savos komentāros publicē saites uz inficētiem resursiem, šodien preses konferencē par aktualitātēm kiberdrošības jomā sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" IT drošības eksperts Kārlis Podiņš.

Kā sacīja Podiņš, ja parasti šādas saites tiek publicētas ar kriminālu noslieci un mērķi nelegāli iegūt kādus līdzekļus, šajā gadījumā iesaistīts Krievijas hakeru grupējums "Turla", kas savukārt ir saistīts ar Krievijas specdienestiem.

Kā piebilda "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns, komentāros tiek publicēti provokatīvi teksti, kas varētu interesēt cilvēkus, un piedāvāta saite uz ārēju resursu, kur būtu atrodama papildu informācija. "Uzklikšķinot uz saiti, tālāk notiek filtrācija, kurā tiek noteikts, vai konkrētais datora lietotājs uzbrucējam ir interesants vai nav," sacīja Teivāns.

"Ja klikšķināsim uz šīm saitēm no mājas datora, nekas, visticamāk, nenotiks, bet, ja to darīsim no kāda valsts iestādes vai industrijas uzņēmuma tīkla, varam ieinteresēt uzbrucējus," skaidroja eksperts.

Teivāns norādīja, ka šo darbību mērķis nav nauda, bet gan datu un informācijas ieguve ilgtermiņā. "Rezultāts ir nesankcionēta informācijas ieguve no mērķa informācijas tehnoloģiju resursiem ar mērķi maksimāli ilgi palikt nepamanītam."

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Svarīgākais