Pirmie vakcinējas slimnīcas vadība un profesori

Pirmos pret gripu Stradiņa slimnīcas vakcinācijas kabineta māsa Irina Milošs-Miloša (pirmā no kreisās) savakcinēja valdes locekles Elitu Bušu un Andu Čakšu, infektologu profesoru Ugu Dumpi, profesoru Valdi Pīrāgu, galveno ārstu Arnoldu Ati Veinbergu un profesoru Pēteri Stradiņu © F64

Stradiņa slimnīca nopietni gatavojas gaidāmajai gripas sezonai. Lai mudinātu visus slimnīcas darbiniekus vakcinēties pret gripu, īpaši mediķus, kuri ir ciešā kontaktā ar pacientiem, kuriem gripa var radīt nopietnas komplikācijas, slimnīcas vadība un Medicīnas padomes pārstāvji nolēmuši rādīt piemēru un visi aizvadītajā nedēļā vakcinējās pret gripu.

Slimību profilakses un kontroles centrs prognozē, ka saslimstība ar gripu sāksies decembrī, bet augstākā tās izplatība – janvārī. Neraugoties uz slimības izplatību, Latvijā katru gadu tiek reģistrēti nāves gadījumi gripas izraisīto komplikāciju dēļ (pagājušajā sezonā nomira 39 pacienti). Diemžēl viena no vietām, kur var inficēties ar gripu, ne tikai no tās ārstēties, ir tieši ārstniecības iestādes, kur koncentrējas visvairāk pacientu, ne velti slimnīcās gripas epidēmijas laikā ierobežo viesu apmeklējumus, par ko parasti liecina uzraksti Gripas karantīna. Stradiņa slimnīcas Infektoloģijas dienesta vadītājs profesors Uga Dumpis stāsta, ka gripas laikā ievērojami pieaug mirstība, un slimnīcai, lai samazinātu pacientu inficēšanās risku, nākas strādāt pastiprinātas piesardzības apstākļos. Ja slimnīcā nonāk inficēts pacients vai darbinieks, viņš var apdraudēt citus pacientus un darbiniekus, kuri nav vakcinēti. «Gripa ir ļoti nopietna slimība slimnīcā ievietotam pacientam, kā arī palielina ķirurģiskās brūces infekcijas risku,» norāda U. Dumpis. Īpaši smagu komplikāciju riskam gripas dēļ ir pakļauti veci cilvēki, pacienti ar hroniskām slimībām, grūtnieces. Vienīgais veids, kā šādus pacientus pasargāt no gripas un tās komplikācijām, ir veikt vakcināciju.

Lai pasargātu pacientus un arī slimnīcas personālu, slimnīcas Latvijā plāno veikt pastiprinātus infekciju kontroles pasākumus. Stradiņos, sākoties gripas epidēmiskajai izplatībai, apmeklētāju vizītes tiks ierobežotas un pieļaujamas, tikai lietojot ķirurģisko masku vai pierādot vakcināciju. Visiem pacientiem, kas gripas periodā plāno ārstēties slimnīcā, arī dienas stacionārā, būs nepieciešams vakcinēties pret gripu, lai pasargātu sevi un citus pacientus no gripas un tās komplikācijām. Pirms plānveida ķirurģiskām operācijām vakcinācija būs obligāta.

Stradiņa slimnīca uzsver: ļoti būtiski, lai vakcinētos arī darbinieki, taču, kā stāsta slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle, līdzīgi kā visā valstī, arī slimnīcā vakcinējas neliela daļa mediķu un tehniskā personāla. Pagājušajā gripas sezonā vakcinējās 237 slimnīcas darbinieki no 3000. U. Dumpis saka: slimnīcas darbiniekiem ir liela loma gripas izplatības ierobežošanā, jo cilvēks var izplatīt vīrusu jau vienu dienu pirms simptomu parādīšanās. Daudzās valstīs jau ir uzsākta medicīnas darbinieku obligāta vakcinācija pret gripu, Latvijā pagaidām tā nav, bet Stradiņi uzsākuši darbinieku bezmaksas vakcināciju pret gripu, uz ko aicinās visus darbiniekus, kā arī dosies uz nodaļām, lai vakcinētu uz vietas. Iespējams, ka pat nodaļas darba kvalitātes mērvienība varētu būt tas, vai un cik daudz darbinieku ir vakcinējušies. Pētījumi liecina, ka iemesli, kāpēc mediķi, kā arī tehniskie un administratīvie darbinieki gausi vakcinējas pret gripu, ir dažādi – vakcīnas nav pieejamas, bažas par blakusparādībām, paši nekad nav slimojuši ar gripu vai aizmirsuši, ka vajadzētu vakcinēties. Latvijā kopumā aizvadītās gripas sezonas laikā vakcinējās vien 0,63 procenti iedzīvotāju. Latvijā un Igaunijā ir viszemākie vakcinācijas pret gripu rādītāji Eiropas Savienībā. Visaugstākie rādītāji ir Nīderlandē un Lielbritānijā, kur vakcinējas 70–80 procenti iedzīvotāju.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.