Diskutēs par risinājumiem bēgļu uzņemšanas jautājumu koordinēšanai Latvijā

© SCANPIX

Šodien plkst.9 "Nordic Club House" telpās Rīgā, Kalēju ielā 3, dažādu nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji diskutēs par iespējamajiem risinājumiem bēgļu uzņemšanas jautājumu koordinēšanai Latvijā.

Kā aģentūra LETA uzzināja biedrībā "Latvijas Pilsoniskā alianse", pasākumā aicināti piedalīties valsts pārvaldes institūciju pārstāvji, NVO un aktīvi Latvijas iedzīvotāji, kuri vēlas atbalstīt bēgļu uzņemšanu un integrāciju Latvijā un iesaistīties šo procesu īstenošanā.

Pasākuma laikā dalībniekiem būs iespēja gūt ieskatu par esošo situāciju bēgļu jautājumā valsts pārvaldes redzējumā, kā arī uzzināt dažādu organizāciju līdzšinējo bēgļu uzņemšanas pieredzi un rast nākotnes idejas šī jautājuma risināšanai. Notiks risinājumu konsultācijas darba grupās tādās jomās kā politikas iniciatīvas, sociālā palīdzība, juridiskais atbalsts statusa iegūšanā, nodarbinātība un pieaugušo izglītība, sabiedrības izpratne, veselība, bērni.

Konsultācijas laikā tiks radīts plāns savstarpējai organizāciju un iedzīvotāju sadarbībai un koordinēšanai, kas vēlāk tiks publiskots un būs pieejams plašākai sabiedrībai, kā arī tiks iesniegts par šo jautājumu atbildīgajām institūcijām.

Konsultācijas saturiski organizē Latvijas Samariešu apvienība, biedrība "Patvērums "Drošā māja"", sabiedriskās politikas centrs "Providus", Starptautiskā Migrācijas organizācija Latvijā, Latvijas Cilvēktiesību centrs, Latvijas Pilsoniskā alianse, fonds atvērtai sabiedrībai "Dots", Latvijas Platforma attīstības sadarbībai, Izglītības attīstības centrs, resursu centrs sievietēm "Marta", Rīgas senioru alianse "Rasa", Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks", biedrība "Ascendum", Nodarbinātības valsts aģentūra, "Nordic Club House".

Konsultācija vienkopus pulcēs aptuveni 100 biedrību un nodibinājumu, valsts pārvaldes, pašvaldību pārstāvjus, kā arī aktīvus cilvēkus, kas vēlas un var sadarboties atbalstam bēgļu uzņemšanai Latvijā.

Jau ziņots, ka Latvija piekritusi uzņemt vairākus simtus bēgļu. Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju.

Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais