Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kongresu namā sāksies tradicionālie Rīgas Grāmatu svētki

© Publicitātes foto

Rīgas Kongresu namā no šodienas līdz 25.oktobrim norisināsies tradicionālie Rīgas Grāmatu svētki, liecina Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas informācija.

Sagaidāms, ka Rīgas Grāmatu svētkos piedalīsies vairāk nekā 30 aktīvākie Latvijas apgādi. Pasākuma laikā būs loterija, darbosies grāmatu maiņa un būs pieejama saistoša kultūras programma.

Grāmatu maiņas punktam jau tradicionāli Rīgas Centrālā bibliotēka dos maiņas sākumkapitālu - ap 500 grāmatām latviešu valodā un citās valodās. Maiņas punkta darbības moto ir "Izlasīta un vairs nevajadzīga grāmata pret vēl nelasītu un vajadzīgu!". Mainīties palīdzēs profesionāli Rīgas Centrālās bibliotēkas darbinieki. Uz grāmatu maiņas punktu jānes labas, nebojātas un tīras grāmatas, tādas, ko pašiem prieks ņemt rokās un nest uz mājām.

Rīgas Grāmatu svētku pirmajā dienā interesentiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas Nacionālās enciklopēdijas tapšanu, par ko stāstīs enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis. Būs gaidāma arī tikšanās ar grāmatas "Pēdas" autoru Gunti Kalmi un grāmatas "Vecās Derības pravieši" līdzautori Lailu Čakari.

Otrajā dienā izdevniecība "Liels un mazs" aicinās iepazīties ar "Bikibuka" dzejas bilžu grāmatiņām un to māksliniekiem, piedalīties kukaiņu un ogu noteikšanas konkursos, sacensībā "Gāze pret naftu", būs tikšanās ar jaunās ceļojumu sērijas autoriem Mārtiņu un Hariju Siliem, notiks klasiskā filologa un tulkotāja Ābrama Feldhūna 100.dzimšanas dienai veltītā izdevuma "Platons. Dialogi" prezentācija, kā arī gaidāma tikšanās ar latviešu romantiskā romāna "Putnu osta" autori Liliju Berzinsku.

Būs arī interesantas nodarbes bērniem, piemēram, bērnu grāmatu maratons ar Zani Daudziņu. Inese Paklone kopā ar briesmīgo skolotāju Krāsni centīsies pārāk nešausmināt, bet no Romas ieradīsies peles un šinšillas jeb "Pagrīdes ieceļotāji", notiks arī zoodārza apmeklējums ar Juri Zvirgzdiņu un sāļo pankūku cepšana ar Māri Runguli.

Savukārt Grāmatu svētku pēdējā dienā "Jāņa Rozes apgāds" iepazīstinās ar atraktīvo mākslas vēstures grāmatu sēriju par slaveniem māksliniekiem, kā arī aicinās bērnus radoši darboties, izmantojot populāru grāmatu ilustratoru idejas, kas apkopotas grāmatā "Draiskie radījumi", piedaloties autoriem un izdevuma veidotājiem, notiks zinātniskā rakstu krājuma "Civilizāciju karš? Pirmais pasaules karš ideoloģijās, mākslās un atmiņās" atvēršana, apgāds "ID Rozītes" rīkos Evas Mārtužas dzejas grāmatas "Nepiesavināma" prezentāciju, notiks tikšanās ar literatūrzinātnieku Ilgoni Bērsonu, kā arī būs iespējams apmeklēt Ojāra Ulmaņa dzejoļu grāmatas "Pieskārieni" atvēršanu.

Rīgas Grāmatu svētki ir gadskārtējs pasākums, kurā notiek grāmatu prezentācijas, tiek piedāvāta iespēja tās iegādāties par draudzīgākām cenām, mainīties grāmatām un arī piedalīties loterijā. Grāmatu svētkos ik gadu piedalās desmitiem lielāku un mazāku izdevēju, piemēram, "Avots", "Annele", "Dienas Grāmata", "Jāņa Rozes apgāds", "Jumava", "Kontinents", "Latgales Studentu centrs", "Liels un mazs", "Madris", "Mansards", "Neputns", "Pētergailis" un citi.