Ministru kabinets skatīs Stratēģiskās attīstības plānu 2010.-2013.gadam

Šodien Ministru kabinetā tiks skatīts Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavotais Latvijas stratēģiskais attīstības plāns 2010.-2013.gadam, liecina valdības darba kārtība.

Pret plānu iebilst Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības padome, norādot, ka šis plāns nav īstenojams, jo neatbilst esošajai ekonomiskajai situācijai.

Ziņojumā, ar kuru vakar Tautsaimniecības padomi iepazīstināja RAPLM Valsts stratēģiskās plānošanas departamenta direktors Artis Grinbergs, teikts, ka šajā laika posmā par prioritāriem virzieniem noteikta ekonomika, sociālā drošība un publiskā pārvalde, tomēr darba grupa esot nonākusi strupceļā, jo atskārtusi, ka šis attīstības plāns neatbilst esošajai ekonomiskajai situācijai, tāpēc šo plānu vajadzētu izstrādāt saskaņā ar esošo situāciju.

"No vienas puses, attīstības plāns ir nepieciešams, bet, no otras puses, ir ekonomiskā situācija. Tāpēc esam apstājušies pie stratēģiskiem virsrakstiem. Katrā ziņā ir skaidrs, ka šis plāns jāskata budžeta kontekstā," norāda Grinbergs.

Asi pret šo stratēģiju iestājās Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas pārstāvis Normunds Bergs, atzīstot, ka viņš ir skatījis daudz un dažādas stratēģijas. "Secinu, ka papīri dzīvo savu dzīvi, bet dzīve rit savējo. Jums bija nepieciešams pusgads, lai radītu stratēģiju 2010.-2013.gadam, bet pēc pāris mēnešiem dzīve atkal būs pavirzījusies uz priekšu un realitāte būs savādāka. Mans priekšlikums - tā vietā, lai mudinātu veicināt eksportu, ierosinu atrast kaut kādus trīs instrumentus, kas būtu efektīvi eksporta veicināšanai," norādīja Bergs.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende atzina, ka neīstenojamas stratēģijas vietā būtu jāizveido pāris veicamu reformu saraksts un tad tās arī jāveic. "Sarunās par stratēģiju piedalos piecus gadus, un šķiet, ka tā tūlīt būs, bet nekā. Tādā gadījumā beidzam uz to cerēt un cīnāmies par reformām," sacīja Jaunzeme-Grende.

Pārējie Tautsaimniecības padomes biedri atzina, ka, lai runātu par stratēģiju, ir jāzina gan nodokļu politika, gan arī vidēja termiņa budžets, kā patlaban trūkst. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzsvēra, ka stratēģija nav iespējama, ja nav budžeta.

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības padome ir Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kas piedalās ar uzņēmējdarbības politiku saistīto jautājumu risināšanā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais