LTRK rosina nodokļu atlaides nerezidentiem

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš © F64

Ārvalstu uzņēmumiem, kuri veic tirdzniecību ārpus Eiropas Savienības, būtu ieteicams samazināt uzņēmumu ienākumu nodokļa likmi, lai piesaistītu pašreizējos Latvijas banku klientus reģistrēt uzņēmumus Latvijā un tādā veidā papildināt valsts budžeta ienākumus, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Kā aģentūrai LETA skaidroja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, tas trīs gadu laikā ļautu valsts budžetam piesaistīt līdz pat 260 miljoniem eiro.

Komentējot nākamā gada valsts budžeta projektu, viņš atzina, ka tā vietā, lai aktualizētu solidaritātes nodokli, būtu jāattīsta pakalpojumu sektors. Šajā jomā liels potenciāls saskatāms finanšu jomai.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta LTRK ierosinājumu. LDDK izpilddirektore Līga Meņģelsone uzsver, ka Latvijai būtu jāizmanto brīdis, kad tiek veidoti jauni nodokļu standarti Eiropas Savienībā un starptautiskajās organizācijās.

"Ideja, ka starptautiskās tirdzniecības kompānijas šeit tiek piesaistītas ne tikai finanšu pakalpojumu saņemšanai, bet arī juridiski atver šeit birojus un deklarējas kā nodokļu maksātāji, ir atbalstāma. Tas ir jauns eksporta potenciāls," uzskata Meņģelsone.

Pēc viņas domām, 85% atlaide darījumiem, kas veikti ārpus Eiropas Ekonomiskās zonas, ir apsveicama un varētu būt stimuls izvēlēties Latviju kā darbības valsti kompānijām, kas pašreiz izmanto tikai Latvijas finanšu pakalpojumus.

Arī Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis uzskata, ka minētais regulējums būtu ieguvums Latvijas ekonomikai.

"Latvijā ir apmēram 45 000 kompāniju, klientu, kas ir nerezidenti, kuri ir citu valstu jurisdikcijās dibinātas kompānijas, kas dzīvo maksimāli zemu nodokļu valstīs, lai veiktu savas starptautiskās tirdzniecības operācijas. Ja gribam panākt klientu daļas nonākšanu mūsu jurisdikcijā, aktīvi jāiet uz priekšu un jādomā, kādā veidā potenciālos klientus iesaistīt," norādīja Bičevskis.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns uzskata, ka LTRK priekšlikums noteikt samazinātas nodokļu likmes uzņēmumiem, kuri neveic darbību Latvijā, ir nopietni jāizvērtē un viņš uz šo rosinājumu skatoties cerīgi.

"Luksemburga, Holande un Šveice man nešķiet trešās šķiras valstis, kas uz šādu soli ir izšķīrušās, tāpat kā Malta un Kipra. Tādēļ par to ir nopietni jādomā," sacīja arodbiedrību līderis.

LTRK apvienojušies Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK ir apvienojušies vairāk nekā 1400 individuāli biedri un vairāk nekā 50 uzņēmēju biedrības.