Opozīcija: koalīciju paralizē bailes no atbildības

Pagaidām intriģējošākos futbola mačus savā starpā spēlējuši politiķi un ierēdņi, kas nekādi nav vēlējušies uzņemties atbildību pateikt galavārdu dažādos ar patvēruma meklētāju uzņemšanu saistītajos jautājumos, taču vienīgais zināmais rezultāts ir kājbumbas spēlei starp patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki iemītniekiem un Saeimas deputātiem. Četri (sarkanie) pret trīs (zilie) – Saeima uzvar © F64

Par spīti draudīgajai situācijai, kad, slēdzot Eiropas Savienības dienvidaustrumu robežu, imigrantu plūsma varētu novirzīties uz Latviju, valdošā koalīcija turpina demonstrēt pārsteidzošu nespēju pieņemt atbildīgus lēmumus, un šoreiz Eiropas Komisija tai palīgā nenāks. Rīkoties izlēmīgi, traucējot bailes vai nevēlēšanās pieņemt politiskus lēmumus.

Valdība un Saeimas koalīcija jau kopš vasaras sākuma nespēj pieņemt nepieciešamos lēmumus, lai valsts ne tikai būtu gatava uzņemt tai apsolītos patvēruma meklētājus, bet sagatavotos arī vēl lielākai bēgļu plūsmai, kas potenciāli Latvijā varētu iekļūt, šķērsojot austrumu robežu. Opozīcija ir pārliecināta, ka šī politiskā nespēja Saeimā iepotēta, gadiem ilgi apkalpojot Ministru kabinetu, nevis darbojoties kā parlamentam vajadzētu.

«Bēgļu jautājumu mēs varam ņemt kā piemēru. Saeimas darbs gadiem ilgi mērķtiecīgi veidots tā, lai parlaments nedarbotos kā likumdevējs, bet gan kā izpildvaras legalizētājs,» saka opozīcijā esošās No sirds Latvijai līdere Inguna Sudraba.

Viņa ir pārliecināta, ka ierēdņi, kuriem koalīcija un valdība uzticēja izveidot patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu, nepiepildīja politiķu cerības pašu politiķu dēļ, jo viņi vēlējās atbildību uzvelt uz ierēdņu pleciem, nevis izveidot bēgļu uzņemšanas politiku un aicināt ierēdņus rīkoties tās ietvaros.

«Viņi ierēdņiem pasūta risinājumu, bet neizrunā politiku, kādu mēs to vidi vēlamies veidot – lai tie bēgļi pēc iespējas ātrāk atgrieztos savā zemē vai dzīvotu te gadiem ilgi un veidotu ģimenes,» saka opozicionāre.

Viņa arī uzskata, ka koalīcijai ir bail pieņemt lēmumus, jo tā nespēj tos paskaidrot sabiedrībai – daudz vieglāk ir gaidīt, kad savus rīkojumus dod Eiropas Komisija, kā tas bija ar politiķu minstināšanos apstiprināt Latvijas vēlmi solidaritātes vārdā uzņemt dažus simtus patvēruma meklētāju.

«Viņi visu laiku gaida Eiropas Komisijas lēmumus, jo paši tādus pieņemt nav raduši,» nežēlīga ir I. Sudraba.

Arī Saeimas lielākās frakcijas Saskaņas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka koalīcija tikai muļļājas ar bēgļu jautājumu un, vilcinot vairāku lēmumu pieņemšanu, rīkojas līdzīgi kā ar citiem valstiski nozīmīgiem jautājumiem. Piemēram, nespēj radīt investoriem pievilcīgu vidi vai saglabāt tranzītkravas no kaimiņvalstīm.

«Tas, kā viņi darbojas, ir kauns un negods valstij, [Valsts prezidentam Raimondam] Vējonim šī valdība būtu jāpatriec,» lakonisks ir J. Urbanovičs.

To, ka vilcināšanās ar stabilas patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmas ieviešanu var kaitēt valstij, netieši apliecina arī premjerministre Laimdota Straujuma.

Viņa ir atzinusi, ka Latviju vēl lielāki bēgļu pūļi var piemeklēt ātrāk, nekā būtu prognozējuši, jo, slēdzot Eiropas ārējo robežu dienvidaustrumos, iespējams, tiek veidots jauns bēgļu plūsmas ceļš līdz pat Latvijai.

Premjerministri īpaši satraucot pēdējā laika notikumi, kad Latvijas un Baltkrievijas robežu sākušas šķērsot lielas bēgļu grupas, piemēram, no Irākas.

«Tās ir zināmas bažas, ne tik daudz par mūsu robežas aizsardzības spēju, bet par to, ka, Eiropas dienvidaustrumos slēdzot Eiropas ārējo robežu Horvātijā un citās valstīs, tiek meklēts vai veidots jauns ceļš bēgļu plūsmai, kas var novest līdz pat Latvijai,» Rīta Panorāmā teica L. Straujuma.

Pagājušajā nedēļā Kaplavas pagastā par Latvijas–Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu robežsargi aizturēja 29 Irākas valsts piederīgos. Šī ir lielākā vienā reizē aizturētā nelegālo imigrantu grupa.



Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais