Seniori vēlas, lai pensiju apmēru ietekmētu nostrādātie gadi

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Senioru organizācijas vēlas, lai pensiju apmēru noteiktu arī nostrādātie darba gadi, kā arī lai pensijas vienkārši tiktu palielinātas.

Kā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātiem sacīja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas Pensionāru biedrības vadītāja Lilija Škutāne, biedrību uztrauc, ka pensiju indeksācija daļai senioru neko nav devusi, kā arī līdz ar dažu eiro saņemšanu indeksācijas rezultātā pašvaldībās ir pensionāri, kuri zaudējuši maznodrošinātā statusu, līdz ar to arī pašvaldības atbalstu.

Viņa arī lūdza deputātus izvērtēt iespējas kaut nedaudz paaugstināt pensijas. "Mēs uzskatām, ka veciem cilvēkiem vajadzētu kaut kā palīdzēt."

Savukārt Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš (ZZS) klātesošos informēja, ka federācija ir apspriedusi konkrētu priekšlikumu, kas paredz, ka senioriem, kuri pensionējušies līdz 1996.gadam, pensijas tiktu indeksētas paaugstinātā apmērā.

Tāpat federācija uzskata, ka cilvēkiem ar lielāku darba stāžu būtu nepieciešams lielāks atbalsts. Siliņš norādīja, ka pensijas apmērs veidotos atkarībā no nostrādātajiem gadiem, ne tikai veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Arī federācijas vadītājs vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka pēc pensiju indeksācijas ir pensionāri, kuri zaudēja savu maznodrošinātā statusu. Tomēr ir pašvaldības, kuras ir grozījušas savus normatīvos aktus, lai šo problēmu novērstu.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis piebilda, ka ministrija cenšas runāt un skaidrot arī pārējām pašvaldībām prasību grozīšanu, lai saņemtu maznodrošinātā statusu.

Siliņš arī norādīja, ka federācijas ieskatā līdz Latvijas simtgadei būtu jāievieš senioru veselības apdrošināšana, jo daļai veco cilvēku pēc kārtējo tēriņu apmaksas neatliek līdzekļu ārsta apmeklējumam.

Komisijas sēdē deputāts Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka būtu nepieciešams atgriezties pie tā, ka piemaksas pie pensijas tiek veidotas atkarībā no nostrādātajiem gadiem. Politiķis piebilda, ka darba stāžam vajadzētu būt tam instrumentam, kas regulē pensijas apmēru.

Runājot par senioru veselība apdrošināšanu, Veselības ministrijas (VM) pārstāvji norādīja, ka ministrija līdz nākamā gada 1.jūlijam sagatavos informatīvo ziņojumu par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Tomēr, kā norādīja deputāts Romualds Ražuks (V), Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija tik ilgi negaidīs un jau pēc divām nedēļām sāks strādāt pie šī jautājuma.

Sēdes beigās deputāti vienojās izveidot darba grupu, kurā analizētu iespējamos grozījumus likumā "Par valsts pensijām".

Tāpat deputāti vienojās vērsties pie VM, lai ministrijas darba grupā par obligāto veselības apdrošināšanu tiktu iekļauts arī komisijas loceklis. Šo pienākumu uzņemties piekrita Ražuks.

Svarīgākais