Dombrovskis pieprasa papildinformāciju par skolēnu autobusu iepirkumu

Saistībā ar skolēnu autobusu piegādes pašvaldībām izsludināto iepirkumu (2009.gada 23.decembrī) Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šodien parakstīja rezolūciju reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam un finanšu ministram Einaram Repšem, ar kuru līdz 8.februārim uzdod sniegt papildinformāciju par šī iepirkuma sagatavošanu, norisi, pretendentiem noteiktajām prasībām un tehniskajiem parametriem, kas var būtiski ierobežot iespējamo piedāvājumu dažādību.

Premjers uzdevis Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram sniegt informāciju par skolēnu autobusu iepirkuma sagatavošanu, ieskaitot informāciju par ekspertiem, ar kuriem notikušas konsultācijas, sagatavojot tehnisko specifikāciju.

Bez tam Dombrovskis vēlas saņemt ziņas par Šveices partneru sniegtajiem atzinumiem par iepirkuma dokumentāciju; par pašvaldībām, kuras ir sniegušas informāciju par prasībām skolēnu autobusiem; par iecerēto autobusu tehniskās apkopes pakalpojumu sniegšanas vietu noteikšanas un autobusu servisa līguma īpatnībām, kā arī autobusu tehniskās ekspluatācijas izmaksu faktora ievērošanu pieņemot lēmumu par konkursa uzvarētāju.

Premjers arī vēlas uzzināt, kāpēc bija nepieciešams konkursa nolikumā noteikt specifiskas prasības, piemēram, prasību par pieturvietas bremzi, prasību par piekares veidu, nepamatoti augstu prasību par motora minimālo jaudu, tilpumu un minimālo degvielas tilpnes tilpumu, prasību par riteņu izmēru un citus tehnisko parametrus, sertificēšanu Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), kas, premjera ieskatā, būtiski ierobežo iespējamo piedāvājumu dažādību.

Papildus Dombrovskis Zalānam lūdz noskaidrot, kura amatpersona, kad, kā uzdevumā un kāpēc veica izmaiņas sākotnēja iepirkuma iecerē, tās pirmajā redakcijā un kāda ir iepirkuma dokumentācijas izmaiņu argumentācija. Tāpat premjers lūdz sniegt priekšlikumus turpmākajai rīcībai, lai izvairītos no tādu prasību iekļaušanas konkursa nolikumā, kuru izpilde iespējama vien dažiem pretendentiem, ievērojami sašaurinot potenciālo pretendentu loku.

Skolēnu autobusu iepirkumu līdz 8.februārim vērtēs arī Iepirkumu uzraudzības birojs, informē Krapāne.

Gandrīz desmit miljonu eiro vērtais skolēnu autobusu iepirkuma konkurss, iespējams, rīkots konkrētam pretendentam, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Valsts reģionālās attīstības aģentūras izsludinātā konkursa nolikums nosaka, ka jauno autobusu krāsojumam noteikti ir jābūt oranžam. Konkursā ir vēl vairākas neizskaidrojamas prasības, tāpēc pastāv aizdomas, ka konkurss rakstīts konkrētam pretendentam.

Skolu autobusu iegādi atbalsta Šveices valdība - ar tās palīdzību pie 110 autobusiem tiks 59 Latvijas pašvaldības.

Taču prasības autobusu saņēmējiem ir stingras - tos drīkst izmantot tikai skolēnu vešanai uz skolu un mājup. Nekādas ekskursijas vai izbraucieni brīvlaikā ar skolu autobusiem nav atļauti. Viena autobusa izmaksas varētu būt aptuveni 90 000 latu. Autobusiem ir izvirzītas augstas drošības prasības - jābūt bērnu sēdeklīšiem, rokturiem, drošības jostām, tiem jābūt arī ļoti izturīgiem Latvijas slikto ceļu dēļ. No kopējiem projekta 9,6 miljoniem latu Latvijas līdzfinansējums ir aptuveni 1,3 miljoni latu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais