Smagus bojājumus izraisa norīti magnēti

© Bērnu klīniskās universitātes slimnīca

Monētas, baterijas, magnēti, dažādas rotaslietas, lego klucīši, pogas, arī eglīšu rotājumi un klaviatūras taustiņi – šādas lietas Bērnu slimnīcas mediķiem nācies izņemt no bērnu vēdera vai barības vada, jo bērni tās bija norijuši.

Aizvadītajā nedēļā mediķu palīdzība bija vajadzīga diviem pacientiem, kuru gremošanas traktā nonākuši sevišķi bīstami svešķermeņi, – 10 mēnešus veca bērna smagu barības vada bojājumu bija izraisījusi litija baterija, kuru zēns pats bija mācējis izņemt no virtuves svariem. Savukārt četrgadīgas meitenītes zarnu bojājumu (brūces zarnās, caur kurām zarnu saturs nonāk vēderā, radot smagu iekaisumu) bija izraisījuši norīti magnēti, kurus meitenīte bija atradusi spēlē Neocube.

Pēdējo divu nedēļu laikā būtiski pieaudzis pacientu skaits, kuri ieelpojuši vai norijuši svešķermeņus, norāda Bērnu slimnīcā. Parasti slimnīcas Endoskopiju dienesta mediķu palīdzība ir nepieciešama vidēji vienam pacientam nedēļā, taču pēdējo nedēļu laikā skaits palielinājies līdz pat vienam diviem pacientiem katru dienu. Pagājušajā gadā kopumā palīdzību ar aizdomām par svešķermeņa norīšanu meklēja 61 pacients. Visbiežāk tās ir monētas un baterijas, magnēti, dažādas rotaslietas, lego klucīši, pogas.

Bērnu slimnīcas bērnu ķirurgs Juris Šveklis stāsta, ka, norijot vairākus magnētus, tie var salipt kopā, radot zarnu nosprostojumu, vai, saspiežot starp vairākiem magnētiem zarnu sieniņas, radīt tajās perforāciju. Arī četrus gadus vecajai meitenītei, kura tikko kā nonāca mediķu aprūpē, lai veiktu magnētu izņemšanu no zarnu trakta un novērstu zarnās radītos bojājumus, bija jāveic nopietna operācija – laparotomija, kurai sekos ilgstošs atlabšanas process. Pašlaik meitenītes stāvoklis tiek vērtēts kā stabils un atbilstošs veiktās operācijas smagumam.

Ja barības vadā nonācis svešķermenis, īpaši baterija, rodas smags barības vada mehānisks un bioķīmisks bojājums. Šāda svešķermeņa izņemšana iespējama vispārējā anestēzijā endoskopiju procedūras laikā, taču arī pēc svešķermeņa izņemšanas ir nepieciešama ilgstoša mediķu uzraudzība, lai ārstētu barības vada gļotādas bojājuma sekas – barības vada sašaurinājumus, kuru dēļ bērnam var būt problemātiska šķidruma un ēdiena uzņemšana.

Bērnu slimnīcas Endoskopiju dienesta vadītāja Ilze Briuka savukārt uzsver, ka bērnu pasaules izzināšana ir jāveicina, taču jāizvērtē, vai spēles un rotaļlietas ir atbilstošas vecumam un cik droša ir vide, kurā bērns atrodas, un vai viņš ir pietiekami pieskatīts. «Vienmēr ir arī jāizvērtē, vai bērnam nav iespējama piekļuve pie bīstamām ķīmiskām vielām – etiķa, koncentrētiem mazgāšanas līdzekļiem, kuru nonākšana organismā arī var izraisīt smagus veselības traucējumus,» saka I. Briuka.

KO DARĪT, ja bērns norijis SVEŠĶERMENI?

Ja bērns ir norijis vai ieelpojis svešķermeni vai arī ja vecākiem ir tikai aizdomas par notikušo (bērnam pēkšņi sācies netipisks klepus vai viņš kļūst zilgans, tiek novērota problemātiska rīšana vai izteikta pēkšņa siekalošanās), nepieciešams sazināties ar mediķiem – darba laikā ar ģimenes ārstu, ārpus ģimenes ārsta darba laika ar neatliekamo palīdzību (113) vai ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni (66016001), jo ne vienmēr vecāki var paši izvērtēt situācijas nopietnību.

Avots: Bērnu slimnīca



Svarīgākais