LTV rada emocionālu dokumentālo filmu par bēgļiem

© Scanpix

Piektdien, 16. oktobrī pirmizrādi piedzīvoja Latvijas Televīzijas dokumentālā filma „Bailes”. Filmā tiek apskatīts šobrīd tik aktuālais bēgļu jautājums. Šā brīža bēgļu ceļš cauri Eiropai tiek salīdzināts ar eksprezidentes Vairas Vīķes – Freibergas stāstu par viņas bēgļu gaitām otrā pasaules kara laikā.

Filmā tiek intervēti arī paši bēgļi, kuri cauri visai Eiropai ceļo uz Vāciju vai Zviedriju. Tiek stāstīts par politisko situāciju Sīrijā un viņas kaimiņvalstīs. Skaidrots kādēļ lielākā daļa no bēgļiem ir jauni vīrieši un klāstīts par bēgšanas populārākajiem iemesliem.

Filmas pamatā ir  eksprezidentes Vairas Vīķes Freibergas stāstījums, par to, kā viņa tika pieņemta, bēgot, dzīvojot Kanādā un atgriežoties Latvijā, kurš sasaistīts ar videomateriāliem un papildināts ar šā gadsimta bēgļu stāstiem.

Skatāmas arī ainas no pret imigrāciju vērstajiem protestiem un uzklausīts viedoklis, kas noskaņots pret cittautiešu ienākšanu Latvijā.

Kā galvenais motīvs, kādēļ latvieši nevēlas uzņemt bēgļus savā zemē, tiek izvirzītas bailes, no kā šķietami arī aizgūts filmas nosaukums.

Filma izpelnījusies plašu popularitāti, un kamēr vieni uzteic to par emocionalitāti, tikmēr citi norāda – filma šķietami simpatizē patvēruma meklētājiem. Tāpat arī dzirdamas zināmas negācijas par filmas izskaņā izskanējušo viedokli, ka „latvieši baidās no jebkā, ne tikai no bēgļiem. Latvieša dabā ir mazliet visu laiku uztvert visu kā apdraudējumu savai identitātei, bet tā kā identitātes nemaz nav, jebkura lieta var izraisīt paniku.”

Svarīgākais