Vecmāmuļa, kurai drēbes saziedojuši simtiem latviešu, atsakās no palīdzības

© scanpix

Piektdien Latvijas ziņu portālus pāršalca smeldzīgs stāsts par kādu 83 gadus vecu sirmgalvi, kura dzīvo ārkārtīgā nabadzībā, pat bez ziemas drēbēm un apaviem. Aicinājumam ziedot vecmāmuļai atsaucās simtiem ļaužu, tomēr tagad dāma no palīdzības atteikusies.

Kundzei saziedoti vairāki maisi ar segām, dvieļiem, džemperiem, zābakiem, cimdiem, ēdienu. Tāpat saziedot arī finansu līdzekļi un izskanējuši piedāvājumi saremontēt dāmas veco būdiņu. Diemžēl, vecā kundze no palīdzības izlēmusi atteikties. Iemeslus skaidro vecmāmiņas labvēle, jauna meitene, kura sāka organizēt ziedojumu vākšanu sirmajai kundzei.

„Piektdien vecmāmiņa piekrita palīdzībai- iedeva man savu adresi un citu informāciju par sevi. Kā arī vienojāmies, ko tieši vecmāmiņai vajadzētu- pārtiku un siltas drēbītes. No sākuma es nedomāju, ka šī informācija sasniegs tik plašu cilvēku loku, bet ziņu portāli pamanīja šo ziņu un atsaucība bija milzīga. Sestdien izdevās aizbraukt uz vecmāmiņas Katjas dzīvesvietu, lai ieraudzītu viņas dzīves apstākļus realitātē- tik tiešām vecmāmiņa dzīvo ļoti trūcīgi, pavisam ne tā, kā gribētos, lai dzīvo cilvēciņš savos 83 gados. Viņas māja ir sliktā stāvoklī, nav sanitāro mezglu, aka nelietojama, nav pat vismaz sausās tualetes. Sestdien vecmāmiņai tika nogādāti pirmie maisi ar palīdzību- visādas drēbītes un daļa no saziedotās pārtikas. Cilvēku atsaucība turpināja pieaugt, tika aktīvi vākta palīdzība vecmāmiņai. Svētdien biju sarunājusi doties pie vecmāmiņas ar visiem cilvēku savāktajiem ziedojumiem. Līdzi man devās vēl trīs cilvēki, kas arī bija atsaukušies uz palīgā saucienu. Neviens no mums negaidīja, ka vecmāmiņa atteiksies, bet, kā tikko vecmāmiņa Katja atvēra mums durvis, viņa uzreiz paziņoja, ka palīdzību nepieņems, pateica, ka viņai esot viss kārtībā un viņai neko nevajag. Mums likās, ka viņa to nesaka nopietni, jo bija sašutusi par tik lielu cilvēku uzmanību, jo varbūt bija kauns, ka cilvēki uzzināja viņas stāstu. Bet tad mēs sapratām, ka viņa to saka pavisam nopietni un savu pozīciju nemainīs. Sarunas laikā atklājās, ka par šo ziedojumu vākšanu uzzinājuši vecmāmiņas paziņas, par ko vecmāmuļai Katjai bija kauns. Kā arī izrādījās, ka vecmāmiņai ir meita, ko iepriekš viņa man stādīja priekšā kā savu ļoti labu paziņu, kas viņai palīdzot. Vecmāmiņai vakar ir notikusi saruna ar meitu, cik es sapratu, ka ne īpaši pozitīva, jo viņas meita nebija sajūsmā, ka šī ziedojuma akcija ir kļuvusi tik publiska. Es nezinu, kas notika, kas lika vecmāmiņai pārdomāt pieņemt palīdzību, jo, manuprāt, ja vecmāmiņa savos 83 gados ir spiesta prasīt naudiņu cilvēkiem uz ielas, dzīvo nepiemērotos vecam pensionāram apstākļos- acīmredzami palīdzība ir nepieciešama!
Mēs turpinājām pārliecināt vecmāmuļu pieņemt vismaz daļu no saziedotām mantām un pārtikas, un galu galā, var teikt, ka piespiedām paņemt visus pārtikas produktus un vienu vējjaku, džemperīti, siltās zeķītes, silto šalli un segu. Izrādījās, ka vecmāmiņai ir bankas konts, uz kuru es šovakar pārskaitīšu visu saziedoto naudiņu.  Es tiešām nevaru zināt, kas īstenībā lika vecmāmiņai tik kategoriski pārdomāt pieņemt palīdzību. Es nezinu, ko darīt tālāk šajā situācijā,” savā facebook profilā raksta jaunā meitene Rasma Zaharenko.


Tāpat ieraksta autore nožēlo, ka neizdevās palīdzēt sirmajai kundzei, tomēr aicina līdzcilvēkus nepadoties un turpināt palīdzēt nelaimē nonākušiem cilvēkiem. Meitene ari norāda – vecmāmiņas nepaņemtās saziedotās mantas joprojām atrodoties pie viņas un ja nu kāds vēlas ziedojumu atgūt, lai griežas pie viņas. Pati meitene gan labprātāk saziedotās mantas novirzītu kādam citam trūkumcietējam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.