Eksperts Palmu ielas nama apskatē nekonstatē būtiskus bojājumus

© f64

Rīgas pilsētas būvvaldes eksperts, veicot vizuālo apskati namam Palmu ielā 4, kurā vakar notika sprādziens, nav konstatējis būtiskus bojājumus mājas nesošajās konstrukcijās, līdz ar to iedzīvotāji varēja atgriezties savos dzīvokļos.

 

Kā aģentūrai LETA skaidroja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka, būvvaldes eksperti veica tikai vizuālu apsekošanu, bet nama apsaimniekotājam būs jāveic ēkas tehniskā ekspertīze.

"Latvijas namsaimnieka" pārvaldnieks Aleksandrs Lārmanis iepriekš stāstīja, ka sprādzienā cietušās ēkas apsekojumu rezultātā secināts, ka apdraudējums nepastāv, tomēr viens no mājas ārsienas paneļiem ir izbīdījies.

Lārmanis norādīja, ka stiprināšanas darbus paredzēts sākt pēc oficiāla būveksperta rakstiska slēdziena, kas varētu būt izstrādāts līdz nākamās nedēļas beigām. Pēc tam būs jāaprēķina būvdarbu izmaksas. Darbus varētu sākt pēc divām nedēļām.

Jau ziņots, ka naktī uz 16.oktobri Rīgā, Palmu ielā 4, vienā no dzīvokļiem notika sprādziens, kura laikā cieta viens cilvēks. Kā aģentūrai LETA paskaidroja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, uzsaukums saņemts dažas minūtes pēc pusnakts. Notikuma vietā uzreiz ieradās pretterorisma vienības "Omega" darbinieki, kas pārmeklēja dzīvokli un atrada vēl nesprāgušu, visdrīzāk, mājas apstākļos izgatavotu granātu.

Kad dzīvoklis bija no sprādzienbīstamiem priekšmetiem brīvs, tika noskaidroti visi apstākļi - pēc sākotnējās informācijas, dzīvoklī notikusi iedzeršana. Alkohola lietošanas laikā starp 45 gadus vecu dzīvokļa saimnieci un viesiem izcēlies strīds, kura laikā sieviete viesiem piedraudējusi ar mājas apstākļos izgatavotu granātu. Viens no viesiem sievieti neveiksmīgi atbruņojis, un granāta uzsprāgusi viņa rokā.

Sprādzienā cietušais vīrietis zaudējis daudz asiņu un ticis smagi sakropļots. Vēl naktī cietušajam veikta pirmā operācijā. Situācija prasīja piesaistīt multidisciplināru ārstu komandu - lai glābtu viņa dzīvību, bija nepieciešams iesaistīt septiņu dažādu specialitāšu ārstus - reanimatologu, ķirurgu, traumatologu, mikroķirurgu, neiroķirurgu, anesteziologus un radiologus. Pēc operācijas pacients atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas speciālistu uzraudzībā.

Negadījumā vīrietis bija zaudējis lielu asins daudzumu, guvis smagas kropļojošas traumas - arī ekstremitātes amputāciju, sprādziens ir radījis plašu brūci vēderā, traumējot vēdera dobuma orgānus, augšstilbu, skarta ir arī galva, kā arī ir daudz sīku brūču. Sprādziena rezultātā vīrietim metāla fragmenti bija izkaisīti pa visu ķermeni.

Policija ir sākusi kriminālprocesu un notiek izmeklēšana, kuras laikā tiks noskaidroti precīzi notikušā apstākļi. Izmeklēšanas laikā tiks veikta ekspertīze atrastajai granātai.

Svarīgākais