Eksperti: Primārs bēgļu integrācijas nosacījums ir valodas apguve

© f64

Patvēruma meklētāju integrācijas sabiedrībā primārs nosacījums ir valodas zināšanas, tādēļ pēc iespējas ātrāk pēc viņu ierašanās ir jāsāk latviešu valodas apmācība.

 

Tā ir Latvijai sniegta pamatrekomendācija arī no Skandināvijas valstu vēstniekiem un ekspertiem, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē norādīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Dimitrijs Trofimovs.

Latvija arī iecerējusi sākt valodas apmācību uzreiz pēc tam, kad patvēruma meklētājs būs izmitināts šīm personām izveidotajā centrā "Muceniekos", norādīja Trofimovs.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme norādīja, ka patvēruma meklētājiem pirmajos trīs mēnešos, kamēr tiks izskatīts jautājums par kāda oficiāla statusa piešķiršanu vai atteikumu, viņiem paredzētas brīvprātīgas latviešu valodas mācības vairākas stundas dienā.

IeM valsts sekretāres vietnieks pauda, ka pēc ierašanās Latvijā visi cilvēki tiks sākotnēji pārvietoti uz "Muceniekiem" un paredzēts, ka šajā centrā mēnesī tiks uzņemti 30 cilvēki, par kuriem būs jāpieņem lēmums par viņu oficiālo statusu.

Patvēruma meklētāju nogādāšanas izmaksas Latvijā no Itālijas un Grieķijas lielākoties segs Eiropas Komisija, lidojumam uz vienu cilvēku atvēlot 500 eiro, piebilda Trofimovs.

Jau ziņots, ka Latvija ir piekritusi uzņemt 776 bēgļus. Par to lēmumu pieņēma valdība un Saeimas Eiropas lietu komisija. Pagaidām gan ES pieņēmusi lēmumu par 531 patvēruma meklētāja uzņemšanu Latvijā.

Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20.oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par kara nozieguma publisku slavināšanu Liepājā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais