Matīss iesaka neizvēlēties "Prudentia" atrasto investoru

© F64

Nacionālās drošības apsvērumu dēļ nebūtu vēlams izvēlēties iepriekšējā aviokompānijas finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru, šorīt LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

 

Ministrs uzsvēra, ka šī investora sakarā pastāv dažādi riski, un viņa personīgais viedoklis esot, ka šo investoru nebūtu vēlams izvēlēties. Sīkāk šo jautājumu viņš komentēt nevēlējās.

Matīss arī uzsvēra, ka kanādiešu ražotāja "Bombardier" desmit "CSeries 300" lidmašīnas "airBaltic" varētu iegādāties, finanšu līdzekļus aizņemoties, kamēr aviokompānijai nav atrasts investors.

Jau rakstīts, ka valdība nākamās nedēļas sēdē varētu vērtēt Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" iespējamā finanšu investora piemērotību kompānijai. Patlaban vēl tiek turpināta "Prudentia" ieteiktā finanšu investora atbilstības izvērtēšana pēc likumā "Par aviāciju" noteiktajām prasībām. Satiksmes ministrija kā valsts akcionārs aviokompānijā "airBaltic" jau vairākkārt esot publiski paudusi informāciju, ka darbs pie uzņēmuma investora meklēšanas tiek turpināts un to darot gan uzņēmuma valdes līmenī, gan Satiksmes ministrijas amatpersonas.

Savukārt Satiksmes ministrijā tiek vērtēts "airBaltic" vadītāja Martina Gausa darbs - kas četru gadu laikā izdarīts, meklējot investorus no paša lidsabiedrības vadītāja puses, kā arī finanšu situācija attiecībā uz maksājumiem par jaunajām "Bombardier" lidmašīnām.

Septembra beigās valdība atteicās no "airBaltic" konsultanta "Prudentia" pakalpojumiem, kurš lidsabiedrībai bija sameklējis finanšu investoru, kas būtu gatavs ieguldīt 50 miljonu eiro, un valstij tad attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro.

2012.gada 20.decembrī Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" noslēdza sākotnējo pasūtījuma līgumu ar "Bombardier" par desmit "CSeries 300" lidmašīnu iegādi ar iespēju iegādāties vēl desmit lidmašīnas. Savukārt 2014.gada jūlijā Farnboro Starptautiskajā aviācijas izstādē "airBaltic" izziņoja vēl trīs lidmašīnu iegādi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.