Straujuma: Gāzes starpsavienojuma projekts veicinās enerģētisko neatkarību

© F64

Gāzesvada starpsavienojuma izveide veicinās reģiona enerģētisko neatkarību, šodien Briselē, parakstot līgumu par granta piešķiršanu Polijas-Lietuvas gāzesvada starpsavienojumu (GIL), teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Straujuma uzrunā uzsvēra, ka parakstītā vienošanās parāda, ka Polija, Lietuva, Latvija un Igaunija ir spērušas vēl vienu soli enerģētiskās neatkarības palielināšanas virzienā, kā arī paša projekta stratēģiskā nozīme nav apšaubāma. "Tas nodrošinās dabasgāzes piegādes ceļu avotu dažādību," teica premjerministre. Būtisks šī projekta īstenošanas ieguvums ir arī energoapgādes drošuma paaugstināšana nākotnē.

Starpsavienojums arī veicināšot tirgus attīstību un pozitīvi ietekmēs arī citus reģionāli svarīgus projektus. Kā piemēru Straujuma minēja Inčukalna pazemes gāzes krātuves modernizācijas projektu, kas ir būtisks enerģētiskās neatkarības nodrošināšanai reģionā.

Straujuma uzrunā izteica pateicību Eiropas Komisijai un tās prezidentam Žanam Klodam Junkeram par atbalstu Baltijas valstu enerģētiskās izolācijas novēršanas procesā.

Tāpat viņa pateicās Baltijas valstu kolēģiem par sadarbību projekta īstenošanā. "Mūsu kopējā sadarbība ir pierādījusi, ka reģionālajai sadarbībai enerģētikas politikas īstenošanā ir izšķiroša loma," pauda Straujuma.

Šodien Briselē, klātesot Eiropas Komisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram, Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, Latvijas premjerministrei, Polijas Ministru prezidentei Evai Kopačai, Igaunijas Ministru prezidentam Tāvi Roivasam, tika parakstīts līgums par granta piešķiršanu Polijas-Lietuvas gāzesvada starpsavienojumam.

Svarīgākais