Pagaidām nav aizdomās turēto par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdu publiskošanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Valsts policija (VP) turpina izmeklēšanu kriminālprocesā par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdu publiskošanu, un šajā lietā aizdomās turēto pagaidām nav, aģentūrai LETA pastāstīja policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Anučins gan nekomentēja iemeslus, kādēļ izmeklēšana joprojām turpinās. Tāpat viņš nekomentēja to, vai kriminālprocess tiks izbeigts.

Lietu atšķirībā no Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izmeklē Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Pašu traģēdijas faktu izmeklēja Kriminālizmeklēšanas pārvalde, un oktobra sākumā prokuratūra Latvijas vēsturē vērienīgāko krimināllietu nodeva tiesai.

Jau ziņots, ka kriminālprocess tiek izmeklēts par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, ar piespiedu darbu vai naudas sodu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) iepriekš noslēdza dienesta pārbaudi par vēl nepārbaudītas informācijas noplūdi saistībā ar Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušajiem un slimnīcās nogādātajiem pacientiem, kā arī vēl neatpazītiem bojāgājušajiem. Pamatojoties uz pārbaudes atzinumu, kā arī iekšējā audita laikā konstatēto, tika pieņemts lēmums izbeigt darba tiesiskās attiecības ar toreizējo NMPD direktora vietnieku Mārtiņu Šicu. Šics šobrīd ir Saeimas deputāts un viņam iepriekšminētajā kriminālprocesā ir piemērots liecinieka statuss.

Šics jau pērn martā žurnālistiem sacīja, ka neizjūt ne mazāko vainas sajūtu saistībā ar vēl nepārbaudītas informācijas nodošanu par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem. Šī informācija ietvēra arī ziņas par izdzīvojušajiem un slimnīcās nogādātajiem pacientiem.

Šics skaidroja, ka nodevis informāciju diviem avotiem - Rīgas domes Labklājības departamentam, jo tam tā bija nepieciešama, lai lemtu par traģēdijā iesaistītajiem nepieciešamo palīdzību, kā arī sabiedriskā labuma organizācijai "Nekropole", lai tā salīdzinātu savā rīcībā esošos datus, kas iegūti no notikuma vietā esošajiem cilvēkiem, un informētu sabiedrību par bojāgājušajiem.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.