Banka "Citadele" plāno akciju sākotnējo publisko piedāvājumu Rīgas biržā

© F64

Banka "Citadele" plāno veikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu fondu biržā "Nasdaq Riga" un Londonas Fondu biržā.

Piedāvājumā tiks izlaistas jaunas bankas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunu kapitālu līdz pat 115 miljoniem eiro. Piedāvājuma rezultātā iegūtie līdzekļi ļaus bankai turpināt izaugsmi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Tāpat tie tiks izmantoti, lai atmaksātu 34,7 miljonu eiro subordinēto noguldījumu Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

Kapitālu plānots piesaistīt, sākotnējā publiskā piedāvājumā pārdodot jaunas parastās B klases akcijas, kas tiks kotētas biržā "Nasdaq Riga" kopā ar globālo noguldījumu sertifikātiem (GDR), kas šīs akcijas pārstāvēs kotēšanai Londonas Fondu biržas standarta segmentā.

Piedāvājumu veido divas daļas: daļa akciju (akciju un GDR formā) tiks sākotnēji piedāvāta kvalificētiem investoriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs un daļa akciju tiks sākotnēji publiski piedāvāta personām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā.

Kā vienīgais globālais koordinators attiecībā uz piedāvājumu rīkojas "Citigroup". "Citigroup" un "EFG Hermes" rīkojas kā apvienotie aģenti. "Raiffeisen Bank International", "Mediobanca" un "LHV" rīkojas kā līdzvadītāji.

"Pēdējo piecu gadu laikā banka "Citadele" ir kļuvusi par vienu no atpazīstamākajiem banku zīmoliem Latvijā. Kopš izveidošanas 2010.gadā esam panākuši ievērojamu finansiālās darbības uzlabojumu. Ar mūsu pašreizējo akcionāru atbalstu šodien sākas jauns un aizraujošs posms ne tikai bankas "Citadele", bet arī Baltijas kapitāla tirgu attīstībā," paziņojumā medijiem norāda bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs.

"Pateicoties augsti likvīdai, ar noguldījumiem finansētai bilancei, kā arī diversificētam kredītu portfelim, esam labās pozīcijās, lai palielinātu mūsu klientu bāzi visā Baltijā. Ņemot vērā gan bankas sasniegumus, gan Baltijas ekonomikas augšupeju, mēs jūtam, ka ir pienācis laiks veikt akciju publisko piedāvājumu, lai turpinātu bankas izaugsmi jau jaunā līmenī," paziņojumā norāda bankas vadītājs.

"Mūsu mērķis ir kļūt par banku, kuru kā primāro izvēlas mazie un vidējie uzņēmumi un privātpersonas, kam svarīga augsta pakalpojumu un produktu kvalitāte, kuru vajadzības mūsu mērķa tirgos pašlaik netiek apmierinātas," skaidro bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs.

"Citadeles" grupas pamata tirgus ir Baltijas valstis - Latvija, Lietuva un Igaunija. Banka "Citadele" ir "American Express®" sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt "American Express" maksājumu kartes. 75% plus viena bankas "Citadele" akcija pieder starptautiskai investoru grupai, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Otrs bankas akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

"Ripplewood" un līdzinvestoru konsorcijs ir kompānijas ilgtermiņa investori. Tie ir vienojušies ar Latvijas Privatizācijas aģentūru saskaņā ar AS "Citadele banka" akciju iegādes noteikumiem neveikt nekādus pārdošanas vai nodošanas darījumus, kas pārsniegtu 10% bankas "Citadele" akciju apmēru, līdz 2017.gada 20.aprīlim, izņemot gadījumus noteiktos apstākļos. Attiecībā uz akciju publisko piedāvājumu kompānija, "Citadeles" grupas valde, padome un ERAB arī vienosies par bloķēšanas kārtību attiecībā uz viņiem piederošajām daļām uz noteiktiem laika periodiem pēc piedāvājuma slēgšanas.

"Citadele" tika dibināta 2010.gada 30.jūnijā pēc grūtībās nonākušās AS "Parex banka" nacionalizācijas un restrukturizācijas. Šā gada aprīlī starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC", iegādājās bankas "Citadele" akciju vairākumu (75% mīnus viena akcija) no Latvijas Privatizācijas aģentūras.

Latvijā "Citadele" sniedz plašu finanšu pakalpojumu klāstu privātpersonām, maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), mikrouzņēmumiem (MVU ar gada ieņēmumiem līdz 0,4 miljoniem eiro), kā arī piedāvā korporatīvā un privātā kapitāla pārvaldību. Banka darbojas arī Lietuvā un Igaunijā, piedāvājot finanšu un līzinga produktus. "Citadele" piedāvā arī privātā kapitāla pārvaldības pakalpojumus ar tās Šveices meitasuzņēmuma "AP Anlage & Privatbank" starpniecību un līdzekļu pārvaldības pakalpojumus ar sava meitasuzņēmuma Latvijā "CBL Asset Management" starpniecību.

Bankai Latvijā ir 273 000 aktīvu klientu, tostarp 235 000 privātpersonu un 14 700 MVU. Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, bankai "Citadele" ir trešais lielākais aktīvo klientu skaits Latvijas banku sektorā. Latvijā "Citadelei" ir 34 filiāļu liels tīkls, kas ir trešais plašākais klientu apkalpošanas centru (filiāļu) tīkls Latvijā.

Latvijā bankas "Citadele" kopējā tirgus daļa ir 6,8% apmērā attiecībā uz visiem aizdevumiem, 8,4% apmērā attiecībā uz noguldījumu tirgu un 7,6% apmērā attiecībā uz kopējiem aktīviem.

"Citadeles" darbība Latvijā veido 81,7% no kopējiem grupas aktīviem, 84% - no kopējiem aizdevumiem un 68,5% no kopējās peļņas pirms nodokļu nomaksas.

Bankai "Citadele" ir 33 000 aktīvo klientu Lietuvā un 7100 klientu Igaunijā, astoņas filiāles Lietuvā un viens galvenais birojs Igaunijā. Jūnija beigās Lietuvas klientiem izsniegto aizdevumu kopējā vērtība bija 226 miljoni eiro, bet Igaunijas klientiem - 59,4 miljoni eiro.

Šī gada pirmajā pusē "Citadeles" grupas peļņa sasniedza 14,9 miljonus eiro, kas ir par 3% vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.

Jūnija beigās "Citadeles" grupas aktīvi bija 2,8 miljardi eiro. Kredītportfelis veido vairāk nekā miljardu eiro. Noguldījumu portfelis sasniedz 2,4 miljardus eiro.

Sīkāk par IPO banka šodien informēs preses konferencē plkst.11. Preses konferencē piedalīsies bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, bankas "Citadele" valdes loceklis, finanšu direktors Aldis Paegle, biržas "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Preses konference notiks bankas "Citadele" galvenajā ēkā Rīgā, Republikas laukumā 2a, 7.stāvā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.