IZM un LIZDA nesaskan aprēķini par jaunā modeļa ietekmi uz algām

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes sēde un padomes tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili © F64

Ņemot vērā atšķirības veiktajos aprēķinos par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ietekmi uz izglītības darbinieku algām un darba slodzi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) šodien vienojās līdz nākamajai pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēdei precizēt savus aprēķinus.

LIZDA no IZM sagaida pamatojumu, kāpēc nav iespējams nodrošināt atalgojumu, piemēram, pirmsskolas izglītības pedagogiem, to padarot līdzvērtīgu citu pedagogu algām. Tāpat LIZDA aprēķini nesaskan jautājumā par pedagogu noslodzi saskaņā ar jaunajā modelī iekļauto regulējumu.

"Izrunājām pedagogu noslogotību. Jaunais modelis paredz to, ka pedagogiem būs vairāk jāstrādā. IZM domā pretēji. Vienojāmies, ka uz nākamo sēdi izanalizēsim konkrētu piemēru, lai redzētu atšķirības," sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile norādīja, ka no IZM puses LIZDAI dots solījums uz nākamo sēdi sagatavot papildu informāciju par pedagogu lielākajiem atalgojumiem, jo "daļai komisijas locekļu nebija informācijas par lielākajām algu likmēm".

Ņemot vērā LIZDA aprēķinus, ka vairāk nekā puse pašvaldību vispārizglītojošo skolu skolotāju izjutīs atalgojuma samazinājumu, ja modelis tiks ieviests tagadējā veidolā, Seile uzsvēra, ka IZM "savos datos neredz šādu statistiku".

"IZM dati rāda, ka apmēram 35 pašvaldībās ir samazinājums salīdzinājumā ar esošo finansējumu," norādīja Seile.

Ministre uzsvēra, ka "jāsalīdzina cipari par slodzi un par to, cik pedagogi Latvijā pelna".

Kā ziņots, LIZDA veiktie aprēķini liecina, ka gadījumā, ja pedagogu atalgojuma modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, tad 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli "Nauda seko skolēnam", no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.

Izskatot modeļa ietekmi uz visu pašvaldību vispārējās izglītības iestāžu skolotāju algām, LIZDA secināja, ka ir pašvaldības, kurās zaudē visu pašvaldībā esošo skolu skolotāji.

Raugoties uz pašvaldībām, kuru skolu skolotāji varētu iegūt, LIZDA aprēķināja, ka skolotāju ieguvumi varētu sasniegt no 0,80 eiro līdz 374 eiro. Lielākie ieguvēji būtu Rīgas pašvaldības skolu skolotāji.

Ieguvēju vidū būtu vairums Rīgas skolu. No 99 izglītības iestāžu skolotājiem ieguvēji būs skolotāji 64 skolās.

LIZDA aprēķinos nav iekļauti skolu direktori, viņu vietnieki, kā arī atbalsta personāls. Tāpat nav iekļautas arī speciālās izglītības iestādes, kā arī vakara maiņu skolas.

Svarīgākais