Biodegvielas ražotāji prasa naudu tiesā

Satversmes tiesa (ST) sākusi izskatīt biodegvielas ražotāju prasību izmaksāt viņiem likumā un valdības noteikumos solītās dotācijas par degvielu, kas saražota kopš 2008. gada.

Lietas izskatīšana tika sākta piektdien rakstveida procesā. ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovaļevska paskaidroja, ko tas nozīmē: tiesneši nebūt nesarakstās, bet apspriežas bez prasītāju un atbildētāju klātbūtnes un pie rakstīšanas ķeras, lai izklāstītu sprieduma motīvus. Spriedumam jābūt gatavam līdz 28. februārim.

Savas un citu ražotāju intereses lietā aizstāv SIA Mamas D no Daugavpils un SIA Bio-Venta no Ventspils. Ražotāji norāda, ka biodegvielas ražošana Latvijā kļuva iespējama līdz ar likumu un valdības noteikumiem, kuri noteica piemaksas par katru saražoto biodīzeļa un bioetanola litru valdības sadalīto kvotu ietvaros. Piemaksu summa par 2008.–2010. gadu visiem ražotājiem kopā sniedzas līdz 50 miljoniem latu. Kad lieta nonāca ST, V. Dombrovska valdība pērnā gada 13. oktobrī aizvietoja Ivara Godmaņa valdības solījumu kompensēt biodegvielas ražošanas izmaksas pašas noteiktā, t. i., praktiski nekādā, apjomā ar jaunu solījumu kompensēt biodegvielas ražošanas izmaksas pašas noteiktā termiņā līdz 2018. gadam. Šāds solījums tāpat ved uz biodegvielas ražošanas nozares likvidāciju Latvijā, jo uzņēmumi nespēj izsniegt valstij bezprocentu aizdevumu uz desmit gadiem. Uzņēmumi centās papildināt savas prasības ar norādi uz tagadējo normu, bet ST tomēr ķērās pie neesošas normas tiesiskuma izskatīšanas. L. Kovaļevska paskaidroja, ka tā esot parasta ST prakse, jo arī atceltas normas prettiesiskuma atzīšana var radīt tiesiskas sekas (kompensāciju izmaksu normas darbības laiku u.c.).

Svarīgākais