Patvēruma meklētājus atvedīs Itālijas un Grieķijas pārstāvji

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

No Eiropas Savienības (ES) Latvijā uzņemamos patvēruma meklētājus uz mūsu valsti atvedīs Itālijas un Grieķijas pārstāvji, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē sacīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Latvijas pārstāvji patvēruma meklētājus sagaidīs Rīgas lidostā, kam sekos arī atkārtota pirkstu nospiedumu nodošanas procedūra. Pēc tam šiem cilvēkiem tiks nodrošināta dzīvesvieta patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", lai gan šīm personām būs tiesības dzīvot arī pie radiniekiem vai citā vietā.

Nākamo trīs mēnešu laikā patvēruma meklētājiem tiktu mācīta latviešu valoda un viņi apgūtu arī plašāku integrācijas programma, skaidroja Pētersone-Godmane. Iepriekš publiski bija izskanējis, ka patvēruma meklētāji trīs mēnešu laikā varētu saņemt atbildi, vai viņiem ir piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss vai arī ir atteikta oficiāla statusa piekrišana.

Jau ziņots, ka Latvija ir piekritusi kopumā uzņemt 776 bēgļus. Par to lēmumus pieņēma valdība un Saeimas Eiropas lietu komisija. Pagaidām gan ES pieņēmusi lēmumus par 531 patvēruma meklētāja uzņemšanu Latvijā.

Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20.oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.