Asins donoru piemērs labā nozīmē "lipīgs"

© F64

Galvenais iemesls, kāpēc donori izlēmuši ziedot asinis, ir vēlme palīdzēt un paveikt kaut ko labu, liecina Valsts Asinsdonoru centra donoru aptauja.

Trešdaļu donoru ietekmējis draugu un kolēģu piemērs, un tikai piektā daļa donoru atzinuši, ka viņiem nozīmīga bijusi kompensācija un papildu brīvdiena, kas pienākas donoriem.

Aptauja, kurā piedalījās 912 asins donori no visas Latvijas, notika visās vietās Latvijā, kurās iespējams ziedot asinis. Aptaujā donoriem tika vaicāts par svarīgākajiem iemesliem, kāpēc tie ziedojuši asinis, iemesliem, kāpēc, viņuprāt, citi cilvēki neziedo asinis, un informācijas avotiem, kur uzzinājuši par iespējām ziedot asinis. Gandrīz 40 procenti donoru informāciju par iespējām ziedot asinis uzzinājuši no draugiem, radiem, paziņām, bet citi informāciju atraduši internetā vai redzējuši reklāmu TV vai dzirdējuši radio reklāmu. Uz jautājumu, kāpēc, viņuprāt, citi cilvēki neziedo asinis, asins donori kā svarīgāko iemeslu min šo cilvēku veselības problēmas, kā arī bailes no sāpēm, asinīm, ārstiem un izpratnes trūkumu par asins ziedošanas nozīmi.

«Aptauja pierāda, cik liela ir donoru personīgā piemēra ietekme, tāpēc aicinām katru donoru izstāstīt savu pieredzi draugiem, radiem, paziņām,» saka Valsts Asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa. Jaunu donoru piesaistīšana ir īpaši svarīga arī pašlaik, kad Valsts Asinsdonoru centrā ir nepietiekamas gandrīz visu asins grupu rezerves. Viņa aicina pastāstīt citiem, ko asins ziedošana nozīmējusi donoram, un pastāstīt, kur var ziedot un kas jāievēro, ziedojot asinis. Asinsdonoru centrs arī aicina donorus nākamajā reizē nākt ziedot asinis kopā ar draugu vai radinieku.

Praktiska informācija – donori aicināti asinis ziedot katru dienu Asinsdonoru centrā Rīgā, Sēlpils ielā 6. Ziedot asinis var arī Latgales filiālē Rēzeknē (slimnīcas telpās). Iespēja ziedot asinis regulāri ir arī Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Valmierā, Ventspilī. Precīzas adreses un darba laikus centrs aicina skatīties mājaslapā donors.lv.

Uzziņai

Kāpēc jūs esat kļuvis par donoru (%)?

Vēlos palīdzēt līdzcilvēkiem, arī nepazīstamiem, paveikt ko labu 80,48

Zinu, ka asins nodošana ir veselīga 50

Motivēja draugu, radu, kolēģu piemērs 28,51



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.