Koncesija neglābs Latvijas Radio no problēmām

Finanšu ministrija (FM), analizējot Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) iesniegtos Latvijas Radio 2. programmas (LR2) finanšu un ekonomiskos aprēķinus, secinājusi, ka LR2 nodošana koncesijā kopumā nerisina Latvijas Radio (LR) finansiālās problēmas.

Līdz ar to LR turpmākās darbības nodrošināšanai, neveicot būtiskas izmaiņas tā darbībā, būs nepieciešams ievērojams valsts budžeta dotāciju pieaugums.

Pagājušajā nedēļā NRTP norādīja, ka FM nav iebildumu pret koncesijas rīkošanu, taču, aizbildinoties ar komercinformāciju, kas ir iekļauta finanšu un ekonomikas aprēķinos, detalizētu informāciju nesniedza. Pēc Neatkarīgās publikācijas LR 2 nodošanu koncesijā skatīs valdība FM beidzot nolēma atklāt plašākas atzinuma detaļas.

"FM ir analizējusi finanšu un ekonomiskos aprēķinus, plānotos finanšu rādītājus, paredzamos budžeta izdevumus, iespējamos sabiedrības ieguvumus, un esam vērsuši uzmanību uz vairākiem riskiem, tai skaitā finanšu riskiem. FM ir norādījusi tos nosacījumus, pie kuru izpildes tā redz tālāku LR2 koncesijas procedūras virzību," stāsta FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace. Viņa neprecizē, kādi ir šie finanšu riski.

Par valsts līdzekļiem atbildīgā ministrija secinājusi, ka konceptuālais lēmums par LR2 nodošanu koncesijā ir ticis pieņemts, lai uzlabotu LR finansiālās problēmas un novērstu iespējamos maksātnespējas draudus.

"Taču finanšu un ekonomiskie aprēķini neatspoguļo izvērtējumu, uz ko tieši pamatojoties LR2 nodošana koncesijā ir noteikta kā iespējami efektīvākais risinājums LR finanšu problēmām, kā arī nenorāda uz ieguvumu, ko koncesijas modeļa realizācijas gadījumā gūtu LR," precizē FM pārstāve.

NRTP mērķis par LR2 nodošanu koncesijā bija LR budžeta atslogošana un papildu ienākumu gūšana no koncesijas ieņēmumiem. Tuvāko mēnešu laikā NRTP izsludinās konkursu, lai LR2 uz pieciem gadiem nodotu privātam partnerim. Gatavību dalībai konkursā apstiprinājuši gan paši LR2 darbinieki, gan konkurenti no komercradio. Pēc tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia veiktā radio auditorijas pētījuma rezultātiem, 2009. gada rudenī LR2 vidēji ik nedēļu klausījušies 541 000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 12 līdz 74 gadiem jeb 29 procenti šā vecuma iedzīvotāju.

Svarīgākais