Aizsardzības ministrija pārdos vēl nenopirktu kuģi

© Jūras spēki

Latvijas Aizsardzības ministrija iecerējusi pārdot divus mīnu meklētāju kuģus, no kuriem viens, visticamāk, būs vēl no Nīderlandes nenopirktais Alkmaar tipa kuģis. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis un ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts tikās ar Nīderlandes Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Džeku de Vrīsu, lai vienotos par izmaiņām līgumā, kas paredz mīnu kuģu iegādi.

Līdz 2009. gadam saskaņā ar līgumu no Nīderlandes Karaliskajiem spēkiem ir saņemti četri no pieciem kuģiem. Divi no tiem ir sertificēti atbilstoši NATO standartiem piedalīties pretmīnu kaujas operācijās. Līgums paredz, ka visu piecu kuģu iepirkums ir 57 miljoni eiro (40 miljoni latu). Līgums ar Nīderlandi noslēgts par kuģu iepirkumu kopumā, proti, gadskārtējie maksājumi nav jāveic par katru kuģi, bet tie ir sadalīti līdzīgās daļās – 2009. un 2010. gadā būtu jāsamaksā 16 miljoni eiro. Līguma kopējā summā iekļautas arī citas izmaksas, piemēram, apmācība. Viena kuģa pirkuma summa ir 11,25 miljoni eiro, Neatkarīgā uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Tomēr tagad, kad aizsardzības nozarei finansējums samazināts par 50 procentiem, salīdzinot ar 2008. gadu, norēķināties par pasūtījumu ir problemātiski. Pamatojoties uz panākto vienošanos, 16 miljonu eiro lielais maksājums tika pārcelts uz 2013. un 2014. gadu. Savukārt papildu vienošanās paredz, ka Latvija un Nīderlande kopīgi meklēs pircēju diviem līgumā iekļautajiem kuģiem. Tas nenozīmē, ka līgumu lauzīs, skaidro AM Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Vineta Kleine. Viņa apliecina, ka maksājumu termiņa pārcelšanas dēļ nekādas sankcijas Latvijai piemērotas netiks, tāpat arī Latvija finansiāli necietīšot, tāpēc ka grib atteikties no viena vēl nenopirkta, bet otra vēl neizmaksāta kuģa. AM uzskata, ka Latvija šobrīd var atļauties maksāt un uzturēt trīs kuģus.

Akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) informācija liecina, ka mutiskajās atklātajās izsolēs pārdoti arī divi bijušie mīnu traleri M 01 un M 02, lai tos sagrieztu metāllūžņos. Šie Jūras spēku kuģi tehniskā stāvokļa dēļ netika izmantoti kopš 2007. gadā un bija novietoti Liepājā. To remonts nav rentabls, tāpēc izdevīgāk ir iegūt līdzekļus, pārdodot tos otrreizējai pārstrādei, norādījusi AM. M 01 pārdots par 42 100 latiem, M 02 – par 44 300 latiem, liecina VNĪ informācija. Ieguvums ir, jo katra mīnu tralera sākuma cena bija noteikta 12 000 latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.