Cietumu priekšniekus aicina netaupīt uz ieslodzīto rēķina

Lai gan Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadība uzskata, ka cietumiem piešķirtais valsts finansējums šogad nav pietiekams, cietumu priekšniekus tā aicina netaupīt uz ieslodzīto rēķina, bet mēģināt mazināt citus izdevumus.

"Ja mēs nesamaksāsim "Latvenergo" par elektrību, nesamaksāsim gāzi, nesamaksāsim ūdeni, nu neatslēgs mums to, ticiet man, bet, ja notiesātajam neiedosim tualetes papīru, viņš mūs iesūdzēs [..] un mēs būsim vainīgi," šonedēļ notikušajā gada atskaites sapulcē cietumu priekšniekus brīdināja IeVP šefa vietnieks Sergejs Čepjolkins.

Neraugoties uz to, ka arī šogad cietumiem varētu veidoties parādi, Čepjolkins aicināja netaupīt valsts piešķirto naudu uz ieslodzītajiem paredzētā ēdiena un higiēnas preču rēķina. Jādod ieslodzītajiem viss, kas viņiem pienākas, un, ja ir rīkojums, tas jāpilda, nevis pašam kaut kas jādomā, stingri sacīja Čepjolkins. Viņš atgādināja, ka, plānojot izdevumus, jāpievērš uzmanība ikkatram sīkumam, tāpēc ar cietuma finanšu daļas priekšnieku jādzīvo "kā ar sievu mājās".

IeVP priekšnieka vietnieks Valērijs Sergejevs atzina, ka 2009.gads cietumiem bijis viens no sarežģītākajiem. Īsi pēc tam, kad valdība vasaras vidū samazināja ieslodzītajiem noteiktā uztura daudzumu, cietumnieki pauduši neapmierinātību un dažubrīd pat novēroti mēģinājumi destabilizēt situāciju, tomēr potenciālie nemieru draudi veiksmīgi novērsti.

IeVP gada atskaites sapulcē Sergejevs sacīja, ka dienesta galvenie mērķi pagājušogad ir sasniegti - visi ieslodzītie joprojām atrodas aiz restēm un nekādas masu nekārtības vai īpaši smagi noziegumi aiz cietumu mūriem nav notikuši.

Tā kā IeVP pagājušā gada nogalē no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tomēr saņēmusi ilgi gaidītos 2,3 miljonus latu, ar visiem pakalpojumu sniedzējiem izdevies norēķināties un 2010.gads uzsākts bez parādiem.

Tomēr IeVP Budžeta un finanšu dienesta priekšniece Ināra Šaranda cietumu priekšniekus aicina turpmāk vairs nepaļauties uz valdības labvēlību un necerēt, ka trūkstošā nauda "nokritīs" no valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

"Cik jums naudas ir, ar tik arī, lūdzu, dzīvojiet!" šonedēļ notikušajā gada atskaites sapulcē sacīja Šaranda, piebilstot, ka nevienai cietuma amatpersonai nav tiesību pēc savas iniciatīvas uzņemties parādsaistības, bet, ja kāds to dara, pats ir pilnībā atbildīgs par sekām.

IeVP no valsts budžeta līdzekļiem šogad kopumā atvēlēti 20,54 miljoni latu, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik pērn pēc budžeta grozījumiem, tomēr pēdējā gada laikā ieslodzīto personu skaits Latvijas cietumos ir pieaudzis par vairākiem simtiem, sasniedzot teju 7000 cilvēku.

Šogad IeVP budžetā atlīdzībām atvēlēti 15,64 miljoni latu, turpretim 2008.gadā šī summa bija gandrīz divas reizes lielāka - 29,34 miljoni latu. Precēm un pakalpojumiem IeVP šogad varēs tērēt 4,54 miljonus latu, bet 2008.gadā šim mērķim tika atvēlēti nedaudz vairāk par septiņiem miljoniem latu. Kopumā IeVP budžets divu gadu laikā sarucis par 16,25 miljoniem latu jeb par 44,17%.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.