Zviedru ziedotu veļu no NBS saņemt pieteikušās septiņas valsts iestādes

Septiņas valsts iestādes pieteikušās uz Aizsardzības ministrijas (AM) piedāvāto atsavināmo mantu - gultasveļu un dažādiem apģērba gabaliem, kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem tika saņemti kā ziedojums. Tagad šīs mantas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) vairs nav nepieciešamas un atrodas noliktavās.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja AM Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne, AM šonedēļ izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē iesniedza informāciju par atsavināšanai paredzēto valsts kustamo mantu. Šajā gadījumā atsavināšanai paredzētā manta ir NBS vienību grāmatvedības uzskaitē esošie materiāltehniskie līdzekļi par kopējo atlikušo bilances vērtību 2460 lati.

Jau pirmajā dienā uz šo atsavināmo mantu pieteicās kopumā septiņi pretendenti, kuru vidū ir arī Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP). Ievērojot lielo pretendentu skaitu, būs jārīko izloze. Cik daudz mantu kura iestāde iegūs, būs zināms tikai pēc izlozes, skaidroja AM pārstāve.

Saskaņā ar likumu, pēc tam, kad valsts sekretāru sanāksmē tiek piedāvātas šādas mantas, ministrija divas nedēļas gaida pieteikumus. Paredzot to, ka pieteikumi tiks sūtīti arī pa pastu, izloze varētu notikt aptuveni pēc mēneša.

Attiecīgās mantas tika piedāvātas citām iestādēm, jo AM saņēma vēstuli no IeVP, kurā bija izteikts lūgums palīdzēt ar drēbēm un gultasveļu. Kā šonedēļ notikušajā IeVP gada atskaites sapulcē atzina pārvaldes priekšnieka vietnieks Sergejs Čepjolkins, dienesta formastērpi patlaban ir "ļoti sāpīgs jautājums". Jaunajiem darbiniekiem formastērpi mēdzot pietrūkt, taču cilvēki, kuri ir spiesti iziet ielās privātās drēbēs un ar ieročiem, izskatoties pēc "mežabrāļiem".

Kā cietumu priekšniekiem sapulcē pastāstīja Čepjolkins, IeVP esot saņēmusi akceptu no AM par kreklu, bikšu, cepuru, vējjaku, cimdu un ziemas jaku nodošanu. "To, es domāju, mēs ļoti uzmanīgi sadalīsim pa visiem cietumiem," sacīja Čepjolkins, piebilstot, ka arī 2010.gadā IeVP nepietiks naudas jaunu formastērpu iegādei.

AM piedāvājumā ir gan krekli, gan bikses, cepures, vējjakas, cimdi, šalles, zeķes, ziemas jakas, dažādas segas, spilveni un dvieļi. Piemēram, vienas ziemas jakas bilances vērtība ir seši santīmi, turklāt tieši tikpat vērtīgas ir arī cepures un vējjakas ar oderi. Savukārt viena zeķu pāra bilances vērtība ir 1,85 lati. Vislielākā bilances vērtība ir medicīnas un vilnas segām.