Apstrādes rūpniecības attīstība nevienmērīga

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Apstrādes rūpniecības attīstība šogad ir ļoti nevienmērīga un svārstīga, daudzās nozarēs ir lejupslīde, bet daudzās ir arī izaugsme, skaidro "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Ražošanas apjomu kāpumu šogad balstījusi arī metalurģijas rūpnīcas "Liepājas metalurgs" darbības atsākšana, lai arī ietekme uz preču eksporta izaugsmi no tā ir krietni mazāka gan tāpēc, ka cenas ir zemākas, gan tāpēc, ka pašlaik atjaunota tikai daļa no ražošanas ar salīdzinoši zemāku pievienoto vērtību.

Pēc laba kāpuma jūlijā augustā Latvijas apstrādes rūpniecības apjomi atkal mazinājušies, lai arī vēl arvien bija par 4,8% lielāki nekā gadu iepriekš. Straujais kāpums pārtikas ražošanā jūlijā ir koriģējies, un augustā apjomi atkal bija mazāki nekā pirms gada - šogad augustā salīdzinājumā ar pērno augustu pārtikas produktu ražošanā ir 5,4% kritums.

Koka izstrādājumu ražošanas apjomi arī bija mazāki nekā iepriekšējā mēnesī, auga vien mēbeļu, papīra izstrādājumu, poligrāfijas ražošana. Taču visās šajās nozarēs, izņemot papīra izstrādājumu ražošanu, ir vērojama izaugsme salīdzinājumā ar pērno augustu.

Metālapstrādē un mašīnbūvē arī ir dažādi sniegumi, piemēram, elektrisko iekārtu, automobiļu un piekabju, gatavo metālizstrādājumu ražošanas apjomi augustā bija mazāki nekā pirms gada, bet laba gada izaugsme vēl arvien datoru un elektronikas, metālu, kā arī citu mašīnu un iekārtu ražošanā.

 

Svarīgākais