Brīvdabas muzejam jauns ceļvedis

Mārtiņa Kuplā rakstītais ceļvedis ar bagātīgu ilustratīvo materiālu būs labs padomdevējs muzeja apskatē © F64

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ticis pie jauna ceļveža. Tā autors ir muzeja galvenā krājuma glabātājs vēstures zinātņu doktors Mārtiņš Kuplais.

Ceļvedī sniegta konspektīva informācija par muzejā aplūkojamajām celtnēm un atsevišķu laikmeta parādību raksturojums. Ceļvedis bagātīgi ilustrēts ar fotogrāfijām un ēku uzmetumiem, tam ir ērti lietojama karte. Tekstus rakstījis Mārtiņš Kuplais, ceļveža māksliniece – Inta Sarkane, bet literārā redaktore ir Ieva Jansone. Grāmatā izmantoti materiāli no Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas, Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes, Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja, Limbažu muzeja, Latvijas Etnogrāfiskā muzeja un citiem krājumiem. Ceļvedis izdots izdevniecībā Zinātne, un tā apjoms ir 140 lappušu. Iepriekšējais šāda tipa ceļvedis tika izdots 1966. gadā, un tā zinātniskais redaktors bija Saulvedis Cimmermanis.

Jāatgādina, ka Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja pirmā ekspozīcija – Vidzemes sēta – apmeklētājiem tika atvērta 1932. gadā. Patlaban muzejs aizņem 87,66 ha lielu platību priežu mežā Juglas ezera krastā. Uz muzeju pārvestas, uzstādītas un iekārtotas 118 senas celtnes no visiem vēsturiskajiem Latvijas novadiem – Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Latgales. Šīs latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku ēkas datētas no 17. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 30. gadu otrajai pusei. Kopumā muzeja krājumā šobrīd ir 149 624 priekšmeti un objekti, kas raksturo mūsu priekšteču dzīvi.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.