Apspriedīs pēdējās Eiropadomes secinājumus par bēgļu krīzi

© scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nākamnedēļ, 6.oktobrī, ar Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru apspriedīs pasākumus vēl nepieredzēta apmēra bēgļu krīzes novēršanai, par ko Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojās 23.septembrī, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Signe Znotiņa-Znota

Paredzēts, ka otrdien notiks arī atsevišķas debates par bēgļu humanitārajiem apstākļiem ES un tās kaimiņvalstīs.

Jau vēstīts, ka ES līderi ārkārtas samitā 23.septembrī sprieda, kā risināt steidzamākās bēgļu vajadzības reģionā, tajā skaitā par papildus miljarda eiro piešķiršanu ANO Bēgļu aģentūrai un finansējuma palielināšanu Pasaules Pārtikas programmai, lai palīdzētu Libānai, Jordānijai un Turcijai, kā arī par robežkontroles pastiprināšanu uz ES ārējām robežām. Migrācija būs viens no galvenajiem jautājumiem arī Eiropadomes 15.-16.oktobra sanāksmē.

Pēc Briselē notiekošās Eiropadomes ārkārtas sanāksmes Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka ES līderi stratēģiskās sarunās ir panākuši zināmu progresu saistībā ar bēgļu krīzes risinājumu vidējā un īstermiņā. Pēc vairāku stundu ilgās sanāksmes Latvijas premjerministre pastāstīja, ka ES līderi pārrunājuši robežu stiprināšanas iespējas, kā arī sadarbību ar trešajām valstīm, tostarp atbalstu Libānai, Jordānijai, Sīrijai, kā arī Turcijai. Tāpat pārrunāts jautājums par maksājumiem dažādos fondos, tostarp pārtikas.

Vaicāta par Latvijas iesaisti fondu iemaksu veikšanā, premjerministre norādīja, ka tas tiks izvērtēts, jo Latvija "nepaliks malā". Vienlaikus viņa atzina, ka neto maksātājvalstis paudušas zināmu gatavību fondos iemaksāt desmitus un pat simts miljonus eiro. Attiecībā uz Latviju "tie nebūs miljoni", skaidroja valdības vadītāja.

Premjerministre arī atklāja, ka vislielākās diskusijas norisinājušās par reģistrācijas punktu izveidi tā sauktajās priekšposteņu valstīs. Atstāstot diskusijās pārrunāto, Straujuma norādīja, ka tika spriests par veidiem, kā nodalīt un reģistrēt bēgļus. "Cilvēki jau ir šeit iekšā, tas ir ļoti sarežģīti, jo viņiem bieži vien nav dokumentu," iepriekš komentēja premjerministre.

Svarīgākais