Apkures sezonai tuvojas ar parādiem

Rīgā esot arī tādi klienti, kas naudas taupības dēļ izvēlas apkuri ēkai pieslēgt tikai novembrī vai pat decembrī, kaut arī to varēja izdarīt jau oktobrī © F64

Ekonomikas ministrijai precīzāku informāciju par iedzīvotāju apkures parādiem pašvaldības sola tuvāko trīs nedēļu laikā. Pagaidām atsevišķi siltumapgādes uzņēmumi informē par siltumenerģijas tarifa samazinājumu un parādu apjomu. Vietām parādu summa ir samazinājusies, bet citviet gada laikā pieaugusi.

Siltumenerģijas tarifs Rīgā ir mazākais Latvijas lielo pilsētu vidū, tas ir mazāks par siltumenerģijas tarifu Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā, Jēkabpilī, Jūrmalā un Ventspilī, informē a/s Rīgas siltums (RS). RS siltumenerģijas tarifs no 1. septembra, salīdzinot ar augustu, ir samazinājies vēl par 2 procentiem, un tas ir 47,18 eiro par megavatstundu bez PVN. Tiek prognozēts, ka oktobrī un novembrī tarifs paliks nemainīgs. Šajā apkures sezonā arī liepājnieku rēķiniem par apkuri jākļūst mazākiem. Tur apstiprināts jauns siltumenerģijas apgādes gala tarifu projekts, kas samazināts par 1,8 procentiem. Tagad apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ir 54,95 eiro par vienu megavatstundu. Saskaņā ar ziņu aģentūras LETA apkopoto informāciju ievērojami samazināts siltumenerģijas tarifs Olainē. Salīdzinot 2014. gada septembri un šā gada septembri, tarifs samazināts par aptuveni 23 procentiem, un šogad septembrī maksa par siltumenerģiju bija 49,4 eiro par megavatstundu. Arī Jēkabpilī apkures sezona sāksies ar gandrīz 9,7 procentus zemāku tarifu nekā pērn (oktobrī tas tiek prognozēts 56,53 eiro par vienu megavatstundu).

Jēkabpilī apkures parādnieku nesamaksātā summa jau vairākus gadus ir konstanta – apmēram divi miljoni eiro. Salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, parāds ir pat palielinājies – par vairāk nekā 30 000 eiro. Parādu iekrājuši arī Limbažu un Umurgas iedzīvotāji – gada laikā tas pieaudzis par 20 000 eiro. Līdzīga situācija ir SIA Pļaviņu komunālie pakalpojumi – gada laikā Pļaviņās un Vietalvā parādu apjoms ir palielinājies attiecīgi par 6,2 un 17,9 procentiem. Nelielajā pilsētiņā Aucē ar aptuveni 2700 iedzīvotājiem parāds par apkuri pieaudzis par 7000 eiro. Savukārt Baldonē un Valmierā apkures parāds ticis veiksmīgi deldēts, kaut arī pilnībā nomaksāts tas nav.

RS vērtē, ka maksājuma disciplīna šajā apkures sezonā tiek vērtēta kā apmierinoša un salīdzinājumā ar iepriekšējo apkures sezonu tā būtiski nav mainījusies. Šobrīd lietotāju parāds uzņēmumam ir apmēram divi miljoni eiro, kas ir līdzīgi kā iepriekšējā gadā. RS informācijas daļas vadītāja Linda Rence norāda, ka pagaidām ir pāragri runāt par apkures sezonas aizkavēšanos atsevišķās mājās, jo līdz jaunajai apkures sezonai ir vairākas nedēļas un parādi tiek samaksāti, iestājoties vēsajam laikam. Līdz šim bijušas ap desmit māju, kurām parādu dēļ aizkavējās apkures sezonas uzsākšana. Rīgā ir klienti, kas vēlas taupīt un uzsāk sezonu daudz vēlāk nekā lielākā daļa klientu. 2014. gadā atsevišķas mājas sāka apkurināt tikai novembrī un decembrī. Šajā apkures sezonā RS ir nosūtījis vairāk nekā 36 000 vēstuļu dzīvokļu īpašniekiem (iepriekšējā apkures sezonā – gandrīz 28 000), lai informētu par izveidojušos situāciju ar apkures parādiem.



Svarīgākais