Latvijā ražos lētāku un kvalitatīvāku asfaltu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Latvijā nākamajā sezonā būs iespējas ražot kvalitatīvāku un lētāku asfaltu nekā līdz šim, šodien ceļu būves uzņēmuma "Binders" Vangažu modernizētās asfaltbetona rūpnīcas atklāšanā paziņoja uzņēmuma finanšu direktors Juris Fridmans.

Inovatīvās tehnoloģijas ļaušot gan samazināt izmaksas, arī par elektroenerģiju un gāzi, gan izmantot otrreizējās izejvielas.

Uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" pārstāvis Edgars Strods uzsvēra, ka uzņēmums "Binders" ir palielinājis konkurētspēju. Kvalitātes uzlabojumus parādīšot nākamā sezona, kad būs iespēja būvēt kvalitatīvākus ceļus Latvijā nekā līdz šim. Zemākā cena ļaušot iegādāties asfaltu lielākos apjomos.

Kā ziņots, "Binders" Vangažu asfaltbetona rūpnīcā Norvēģijas līdzfinansēta projekta realizācijas gaitā ieviestas jaunas tehnoloģiskās iespējas. Projekta izmaksas ir 1 761 723 eiro, bet līdzfinansējums - 501 750 eiro.

Rūpnīcā uzstādītas vairākas jaunas papildu iekārtas un ieviestas videi draudzīgas tehnoloģijas. Kopumā Vangažu asfaltbetona ražotnē ieviesti trīs jauni asfalta ražošanas tehnoloģiskie veidi - frēzētā asfalta otrreizējai izmantošanai, polimēru modificētā bitumena ražošanai un siltā asfalta ražošanai ar speciālajām piedevām, kas rada iespēju palielināt asfaltbetona transportēšanas attālumu un pazemināt ieklāšanas temperatūru. Šī asfaltbetona veida ražošanas procesā būtiski tiek samazināts dabasgāzes un elektroenerģijas patēriņš, kā arī videi kaitīgo izmešu daudzums.

Projekts īstenots atbilstoši "Bindera" šogad jūnijā noslēgtajam līgumam ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. To līdzfinansēja Norvēģijas finanšu instrumentu programma "Inovācijas "zaļās" ražošanas jomā" 2009.-2014.gada periodam.

Pērn kompānija strādāja ar 70,1 miljona eiro apgrozījumu un 1,3 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais