Konstatētā naudas piesavināšanās Brocēnu novada pašvaldībā

© F64

Pašvaldībās joprojām turpinās iepriekšējos gados sāktā prakse - prettiesiski izmaksāt naudu amatpersonām, slēpjot to aiz izdomātiem mērķiem, šodien žurnālistiem atzina Valsts kontroles padomes loceklis Aivars Ērglis.

Kā spilgts piemērs tam ir Brocēnu novads, kur, pretēji zvērinātu revidentu atzinumam vairākus gadus pēc kārtas par priekšzīmīgu pašvaldības grāmatvedību, revidenti atklājuši pretēju situāciju, proti, nav izveidota iekšējās kontroles sistēma grāmatvedības kārtošanai bez krāpšanas un kļūdām.

Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai kā pakalpojuma apmaksa, kas ieskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam.

Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, un nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Par šiem un vēl vairākiem citiem pārkāpumiem Valsts kontrole jau laikus ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Finanšu ministrijā, Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Kopumā revidenti secinājuši, ka pašvaldībām pašām joprojām nav skaidrs priekšstats par to rīcībā esošajiem nekustamajiem īpašumiem un tiek piesavināti publiskie finanšu līdzekļi. Būtiskākie trūkumi konstatēti ne vien Brocēnu novadā, bet arī Liepājas un Ozolnieku pašvaldībās.