Slēgs četrus pansionātus

Sakārtojot sociālās aprūpes centru darbību, Labklājības ministrija apsver iespēju četrus aprūpes centrus reģionos reorganizēt jeb likvidēt.

Visi šie centri ir tādi, kur iemītnieku skaits ir tikpat liels cik darbinieku skaits, kā arī konstatētas arī vairākas citas problēmas, nra.lv atzina labklājības ministrs Uldis Augulis. Šajos centros nav sakārtots arī zemes, uz kuras atrodas pansionāti, izmantošanas jautājums. Sociālās aprūpes centru jeb pansionātu turpmākā pastāvēšana tiek izvērtēta gan no finanšu resursu lietderīgas izmantošanas viedokļa, gan no tā – vai pansionātu iemītniekiem tiek nodrošināta pilnvērtīga aprūpe.

Viens no centriem, ko varētu jau drīzumā slēgt, ir pansionāts Istra. Tas atrodas Latvijas nomalē, gandrīz pie Krievijas robežas Ludzas rajonā. Savulaik, pirms vairākiem gadiem par problēmām šajā centrā rakstīja Neatkarīgā Rīta Avīze, jo īsā laika periodā no šī pansionāta bija pazuduši vairāki iemītnieki. Vienu no tiem atrada mežā mirušu – viņš bija aizgājis no pansionāta un vairs nevarēja atrast ceļu atpakaļ. Pansionātā mitinājās personas ar garīgās attīstības traucējumiem, un , kā noskaidrojās, šie cilvēki netika pienācīgi pieskatīti. Toreiz no amata tika atbrīvota vadītāja, jo pārbaudē tika konstatēti arī pārkāpumi medikamentu (arī psihotropo) uzskaitē.

Otrs pansionāts, kura nākotnē tiek apšaubīta, ir Piltenes pansionāts. U. Augulis nra.lv saka: lai gan pašvaldība un pansionāta vadība solīja, ka sakārtos ūdens attīrīšanas iekārtu, kas ir absolūti nepieciešama pansionāta darbībai, tur nekas nav izdarīts. Jau iepriekšējā labklājības ministre Iveta Purne vēlējās šo pansionātu reorganizēt, taču vietējo iedzīvotāju protestu dēļ šis lēmums tika atlikts.

Labklājības ministrs precīzi nevarēja pateikt, kuri būs vēl divi pansionāti, kurus slēgs, bet to iemītniekiem neesot jāsatraucas, jo visiem tiks nodrošinātas vietas citos sociālās aprūpes centros.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais