SIA "Corporate Solutions" iesniedz tiesā prasību pret Latvijas Televīziju

SIA "Corporate Solutions" un Miks Ekbaums kā privātpersona iesniedzis tiesā prasību pret Latvijas Televīziju un raidījuma "De facto" žurnālisti Ingu Šņori, teikts "Corporate Solutions" sabiedrisko attiecību konsultanta Oskara Fīrmaņa izplatītajā paziņojumā medijiem.

Prasība tiesā iesniegta saistībā ar 2010.gada 17.janvārī raidījumā "De facto" žurnālistes Ingas Šņores sagatavoto sižetu ""Corporate Solutions" neticamā veiksme".

Raidījums ziņoja, ka informācijas komunikāciju tehnoloģiju konsultāciju firma "Corporate Solutions", kā arī tās meitas uzņēmums "HR Consulting" pēdējā gada laikā uzvarējis deviņos valsts iestāžu iepirkumos un tie visi bijuši ZZS politiķu vadītajā Labklājības ministrijā (LM) un tās padotības iestādēs, kā arī Zemkopības ministrijā (ZM).

SIA "Corporate Solutions" un viens no tās līdzīpašniekiem - privātpersona Miks Ekbaums - uzskata raidījumā sniegto informāciju par nepatiesu un tās interpretāciju par cieņu un godu aizskarošu, kā arī kaitējošu savai reputācijai.

Paziņojumā medijiem norādīts, ka informācijas pasniegšanas veids, kuru ir izmantojusi sižeta autore, rada iespaidu, ka SIA "Corporate Solutions" un tās meitasuzņēmums "HR Consulting" ir uzvarējuši valsts iestāžu rīkotajos konkursos 2009.gadā tikai tādēļ, ka ir pietuvināti ZZS.

"Raidījumā netika sniegta objektīva informācija par to pakalpojumu apjomu, ko "Corporate Solutions" ir līdz šim sniegusi valsts institūcijām, kas bija noteicošais faktors iepirkumu izvērtēšanā. "Corporate Solutions" pēdējos trīs gados ir sniegusi konsultāciju pakalpojumus Aizsardzības ministrijai, Ārlietu ministrijai, VAS "Latvijas Dzelzceļš", LVRTC, AS "VITA", AS "Latvenergo", Rīgas Tehniskajai universitātei, Veselības ministrijai, Satiksmes ministrijai, Kultūras ministrijai, Iekšlietu ministrijai un Nodarbinātības valsts aģentūrai," teikts paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka, neraugoties uz to, ka šī informācija rakstiski tika iesniegta žurnālistei, tā netika atspoguļota raidījumā un "Corporate Solutions" panākumi valsts institūciju iepirkumos tika skaidroti kā SIA "Corporate Solutions" līdzīpašnieka Mika Ekbauma pazīšanās ar ZZS premjera kandidātu Aivaru Lembergu.

Uzņēmums šo informāciju noliedz un uzskata par nepatiesu un absurdu.

Paziņojumā medijiem arī teikts, ka sižeta autore ir sniegusi nepatiesu informāciju par "Corporate Solutions" uzvarēto iepirkumu kopējo summu. "Sižetā nosauktie 1,9 miljoni latu ir nepatiesa informācija, jo šajā summā ietverti projekti, kuros SIA "Corporate Solutions" startēja apvienībā ar citām konsultāciju kompānijām. Līdz ar to SIA "Corporate Solutions" viena neveic pakalpojuma izpildi par noslēgto līgumu summu un nesaņem vienpersonīgi atlīdzību. Turklāt uzvarēto iepirkumu summas ir paredzētas ilgtermiņa projektiem vismaz divu vai trīs gadu garumā. Tādējādi nav arī korekti salīdzināt "Corporate Solutions" viena gada apgrozījumu ar projektu kopsummu," teikts šodien izplatītajā paziņojumā.

Iesniedzot prasību tiesā, SIA "Corporate Solutions" un Miks Ekbaums vēlas, lai tiktu atsauktas goda un cieņas aizkarošās ziņas, kā arī tiktu piedzīta morālā kaitējuma atlīdzība, kuras apmērs ir noteikts no prevencijas funkcijas viedokļa - lai novērstu līdzīgu aizskārumu nodarīšanu nākotnē. Atlīdzības apmērs, kas tiek prasīts no LTV, ir 4190 latu un no žurnālistes - 500 latu. Prasības iesniedzēji norāda, ka no LTV prasītā summa ir sekundes cena reizināta ar sižeta garumu, savukārt no žurnālistes prasītā summa esot adekvāta šī brīža ekonomiskajai situācijai un varētu likt pārdomāt atbildību pret profesiju.

Prasītāju intereses tiesā pārstāv zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš.

LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja, ka LTV oficiālu pretenziju nav saņēmusi un tādēļ atturas no plašākiem komentāriem. "Kad saņemsim oficiālu prasību, mēs to izskatīsim un atbildēsim likumā noteiktajā kārtībā," pauž Gailītis.

Gailītis arī piebilda, ka sižeta turpinājums par "Corporate Solutions" ir gaidāms šo svētdien raidījumā "De facto".

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.