Sagatavošanās bēgļu uzņemšanai prasa 16 miljonus

© Scanpix

Lai Latvija varētu iekļauties Eiropas Savienības līderu lolotajā patvēruma meklētāju uzņemšanas plānā, tai divu gadu laikā būs nepieciešams investēt apmēram 16 miljonus eiro.

Iekšlietu ministriju, kas vada bēgļu uzņemšanas plāna veidošanu, par nepieciešamo finanšu piesaistīšanu pagaidām māc bažas.

Par aptuveno naudas summu, kas būtu nepieciešama, lai uzsāktu 776 patvēruma meklētāju uzņemšanu (rēķinoties, ka tie nebūs pēdējie un to plūsma tikai pieņemsies spēkā), informēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze PētersoneGodmane, kas neslēpa, ka šobrīd nav īsti skaidrs, no kurienes nepieciešamā summa tika ņemta. «Pamatā ir bažas par finansējumu,» teica ierēdne.

Darba grupas izstrādātajā indikatīvajā rīcības plānā uzskaitīts, ka, piemēram, 25 amata vietu uzturēšanai Valsts robežsardzē nākamajos divos gados būtu nepieciešams gandrīz miljons eiro, bet patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki pielāgošanai lielāka bēgļu skaita uzņemšanai vēl – 1,1 miljons eiro. Indikatīvajā tāmē iekļauti arī izdevumi par patvēruma meklētājiem nepieciešamajām higiēnas precēm, dienas naudām, primārās veselības aprūpes nodrošināšanai, kā arī Latvijas iestāžu kapacitātes uzturēšanai nepieciešamie izdevumi.

Viens no interaktīvā plāna punktiem paredz arī veselības apdrošināšanas nodrošināšanu bēgļa vai alternatīvo statusu saņēmušajiem patvēruma meklētājiem – 360 eiro vērtībā. Tas gan iekļaušot tikai vispārīgus medicīniskos pakalpojumus, piemēram, zoba izraušanu, ne tā plombēšanu.

I. PētersoneGodmane skaidroja, ka lielākā daļa no nepieciešamajiem 16 miljoniem tiks ņemta no Eiropas Savienības Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda un Iekšējās drošības fonda. No šiem fondiem Latvijai pienākas 56,18 miljoni eiro, no kuriem daļu Latvija saņems jau šogad, bet aptuveni astoņus miljonus eiro tā drīkstēs tērēt tieši integrācijas jautājumiem.

Tiesa, pagaidām nav īsti skaidrs, vai Eiropas naudu mēs saņemsim pietiekami laicīgi, jo augustā atklājās, ka Latvijas ierēdņi nebija laikus nokārtojuši formalitātes, lai naudu no Eiropas saņemtu līdz ar citām valstīm. Savukārt par to, cik lielas naudas summas būs nepieciešamas no valsts budžeta, skaidrības vēl nav.

Otrdien par patvēruma meklētāju uzņemšanas finansējumu lemt valdība izvairījās. Tā uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildi, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju.

Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20. oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

Rīcības plāns patvēruma meklētāju uzņemšanai paredz sagatavot bēgļu integrācijas plānu, kas paredzētu saistību līguma noslēgšanu, palīdzību nodarbinātības un dzīvesvietas jautājumu risināšanā. Šāds integrācijas plāns ietvertu valodas un kultūras apmācību koordinēšanu, izglītības un sociālā atbalsta nodrošināšanu, kā arī citus pasākumus.



Svarīgākais