Latvijas simtgades filmas uzņem apgriezienus

Latvijas filmām sen nav bijusi atvēlēta tik liela summa no valsts kabatas, un tā ir liela dāvana nozarei, atzina (no labās) NKC vadītāja Dita Rietuma, kinorežisors Pēteris Krilovs, kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas simtgades svinību Radošās padomes pārstāve Inese Indāne © F64

Latvijas filmu industrija ir viena no pirmajām nozarēm, kas taustāmi jau gatavojas valsts simtgades svinībām. 2018. gadā ekrānus ieraudzīs piecas spēlfilmas, viena animācijas un sešas dokumentālās filmas. Šim mērķim valsts atvēlējusi 7,5 miljonus eiro.

Pērn konkursā atlasītas 11 spēlfilmas, divas animācijas un desmit dokumentālās filmas projekti. Pašlaik ir gatavi scenāriji un demo rullīši, kas skatāmi portālā www.filmas.lv.

«Patlaban esam ievākuši pirmos darba augļus, kurus iesējām pērnajā gadā,» teica Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma, norādot, ka ir tapuši žanriski daudzveidīgu un sabiedrībai nozīmīgu pilnmetrāžas filmu pieteikumi, kas aktualizē Latvijas vēstures, valstiskās un nacionālās identitātes tēmas.

Šonedēļ izsludinās spēlfilmu, dokumentālo un animācijas filmu projektu konkursa otro kārtu (varēs piedalīties arī neatbalstītie un jaunie projekti – ar scenāriju un demo rullīti). No tiem ekspertu komisija atlasīs sešas dokumentālās un vienu animācijas filmu, kā arī piecas spēlfilmas – tajā skaitā vēsturisku filmu, Latvijas literatūras klasikas ekranizējumu, mūsdienu dzīves drāmu, bērnu filmu un arī jauniešu auditorijai veltītu darbu.



Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais