Latvijā plaši pazīstamu modes mākslinieku apvaino skolēnu saraudināšanā

© f64

Portāls nra.lv saņēmis visai šokējošu lasītāju sūdzību – viens no Latvijas slavenākajiem modes māksliniekiem un modeļu aģentūras īpašniekiem Gints Bude esot saraudinājis mazus bērnus, it kā norādot uz nepilnībām viņu apģērbā.

Sūdzībā kāds ļoti satraukts vecāks vēsta, ka G. Bude esot viesojies kādā skolā, kur aizrādījis skolēniem par viņu apģērba nēsāšanas paradumiem. Tas, protams, mazajos izraisījis negatīvas emocijas, un nu vecāki esot satraukti par radušos situāciju.

Kā izrādās šī lasītāja sūdzība nav pilnīgi patiesa. Portāls nra.lv sazinājās ar pašu mākslinieku, kurš laipni piekrita situāciju izklāstīt plašāk. „Kādas skolas vadība mani uzaicināja sniegt vieslekciju par pareizu skolas formas nēsāšanu. Pirms tika runāts ar bērniem gan bērnu vecāki, gan skolas administrācija tika iepazīstināti ar lekcijas saturu, tāpat arī vecākiem tika klāstīts par pareizu bērna skolas formas kopšanu un valkāšanu,” skaidro mākslinieks, kurš arī uzsver, skola esot pietiekami elitāra, lai šis jautājums tiktu aktualizēts.

Tāpat G. Bude uzsver - ja arī vieslekcijas laikā viņš esot izteicis kādus uzskatāmus piemērus par nepareizu skolas formas lietošanu, tad tie neesot bijuši uztverami kā personīgi. „Mani uzaicināja runāt par skolas formas nēsāšanu un par to arī es runāju. Lekcija bija veltīta skolas apģērba pareizam un nepareizam lietojumam, un ja es izteicu kaut ko, tas bija domāts tikai un vienīgi par apģērbu,” atklāj mākslinieks un piebilst – telpā visu laiku atradusies arī skolas administrācija, kura procesu rūpīgi vērojusi un par viņa sacīto nekādas negatīvas piezīmes vēlāk nav izteikusi.

Jāpiezīmē, ka G. Budem ir arī vairāki Latvijas Amatniecības kameras meistara diplomi, kas ļauj tam mācīt un pasniegt jauniešiem specifiskus izvēles priekšmetus, tai skaitā arī modi un apģērba dizainu.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kvalitātes valsts dienesta pārstāvji tomēr norāda: izglītības diploms ārpusstundu pasākumos nav noteicošais kritērijs.

„Organizējot ārpusstundu pasākumus un tikšanās, skola ir atbildīga par to lietderīgumu, atbilstību valsts izglītības standartiem, skolā īstenotajām izglītības programmām, skolas darbības mērķim un uzdevumiem, kā arī skolēnu vecumam. Tāpat skolas vadībai ir jāizvērtē uz pasākumiem aicināmo cilvēku personība un plānotā tēma. Izglītības kvalitātes valsts dienests uzsver: nav pieļaujams, ka uz skolu aicinātās personas izteikumi vai uzvedība ir aizskaroša, diskriminē vai aicina uz diskrimināciju bērnus, pārkāpj bērnu tiesības,” kategoriski komentē IZM pārstāvis.

Izglītības kvalitātes valsts dienests šodien arī sazinājies ar sūdzībā minēto skolu un lūdzis tās administrācijai sniegt skaidrojumu par notikušo. 

Bērnu Tiesību aizsardzības inspekcijas direktore Inga Millere neslēpj – arī viņi saņēmuši līdzīga rakstura informāciju.

„Esam saņēmuši šādu informāciju un dosimies uz minēto skolu pārbaudīt aprakstīto situāciju. Runāsim ar skolas vadību, bērniem un vērtēsim, vai ir bijis kāds pārkāpums,” lakoniski nosaka I. Millere, kura gan piebilst – iepriekš Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai ir bijusi veiksmīga sadarbība ar Gintu Budi viņa modeļu skolas sakarā un par pašu modes mākslinieku viņai sakāmi tikai pozitīvi vārdi.

Nobeigumā jāuzsver, ka līdzīga rakstura sūdzība plašu popularitāti guvusi arī sociālajos tīklos, tomēr neadekvātās formas dēļ portāls nra.lv to nepublicēs. Savukārt pats G. Bude portālam atklājis, ka par sociālajos tīklos publicētās sūdzības formu un saturu jau vērsies Valsts policijā.

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.