Izsaka viedokli, kā risināt medicīnas pakalpojumu kvotu problēmas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Medicīnas pakalpojumu kvotu problēmas risināšanai 45% iedzīvotāju ierosina pārskatīt valsts finansējuma medicīnai sadalījumu pa dažādām pozīcijām, mēģinot rast papildu līdzekļus medicīnas pakalpojumu apmaksai, liecina pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" septembrī veiktais pētījums.

Piektā daļa (19%) iedzīvotāju kā labāko risinājumu norādījuši kvotu sadalīšanas principu pārskatīšanu, piemēram, pārskatot kvotu proporcionālo sadalījumu, iespēju neizlietoto kvotu finansējumu pārdalīt jau izlietotajām kvotām.

Desmitā daļa iedzīvotāju kā labāko risinājumu uzskata atšķirīga līdzmaksājuma apmēra ieviešanu dažādām sociālajām grupām (10%), kā arī valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu sniegšanu tikai valsts finansētajās medicīnas iestādēs (9%).

Salīdzinoši retāk kā labākie risinājumi norādīti lielāka pacientu līdzmaksājumu noteikšana, tādējādi samazinot valsts izmaksas par vienu pakalpojumu un palielinot sniegto pakalpojumu skaitu (3%), kā arī valsts finansējuma dažādām tautsaimniecības nozarēm un valsts administratīvajai pārvaldei pārskatīšana un mēģinājums tajā rast papildu līdzekļus veselības aprūpes finansēšanai (2%).

Tikmēr 5% iedzīvotāju kā labākos norādījuši citus risinājumus, bet 7% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

Aptauju pētījumu kompānija TNS veica sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" laikā no 2015.gada 22.septembra līdz 24.septembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jau ziņots, ka vairākās Latvijas slimnīcās uz atsevišķiem pakalpojumiem ir beigušās valsts apmaksātās kvotas, kā arī daudzu izmeklējumu veikšanai un pakalpojumu saņemšanai rindas izveidojušās līdz pat gada beigām.

Veselības ministrija (VM) vēlas no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pāri palikušajiem līdzekļiem 6,7 miljonus eiro novirzīt slimnīcām, šādi nodrošinot papildu finansējumu dažādiem izmeklējumiem un ārstu konsultācijām, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Plānots, ka minētie līdzekļi sākotnēji tiks novirzīti šī gada slimnīcu valsts galvoto aizdevumu apmaksai. Šneiders skaidroja, ka slimnīcas kredīta maksājumus savā budžetā jau ir rezervējušas un, novirzot papildu līdzekļus kredīta dzēšanai, veselības aprūpes iestādēm atbrīvotos līdzekļi, kurus novirzīt papildu pakalpojumu nodrošināšanai - ārsta konsultācijām un izmeklējumiem.

Minētā iecere attiektos uz visām Latvijas slimnīcām, kurām izsniegts valsts galvotais aizdevums. Plānots, ka šāda VM iecere tiks virzīta izskatīšanai valdībā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.