Straujuma: Nākamā gada budžetā ievērotas pašvaldību vajadzības

© F64

Uzrunājot pašvaldības Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien pauda pārliecību, ka, gatavojot nākamā gada valsts budžetu, ir ievērotas pašvaldību vajadzības.

Straujuma pašvaldību vadītājiem atzina, ka starp valdību un pašvaldībām arī šogad ir nesaskaņoti jautājumi, un no tā neesot iespējams izvairīties. Tomēr šogad situācija ir labāka nekā iepriekšējos gados. "Šogad pašvaldībām budžets nav nelabvēlīgs, ja salīdzinām ar citām sadarbības grupām," teica premjerministre.

Pēc Straujumas teiktā, šogad valdība zināmā mērā ir ievērojusi pašvaldību vajadzības.

Jau ziņots, ka šodien LPS domes sēdē pašvaldību vadītāji spriež par Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokolu, kurā šogad salīdzinājumā ar citiem gadiem ir panākts vairāk vienošanos. Piemēram, ir panākta vienošanās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporciju - tā paliks iepriekšējā - 80% pret 20% par labu pašvaldībām. Šī vienošanās gan ir par nākamo gadu, jo LPS uzskata, ka turpmākos gadus proporcija tomēr būs jāpārskata.

Ir panākta vienošanās arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jautājumā, kur nolemts, ka no valsts budžeta tiks paredzēts finansējums 36,48 miljonu eiro apmērā, ko izmaksās pašvaldībām par bērniem bērnunamos un iemītniekiem veco ļaužu pansionātos un centros, kas ievietoti tajos līdz 1998.gada 1.janvārim.