Bijušo Litenes nometnes vietu iekļauj aizsargājamo objektu sarakstā

Latvijas armijas Litenes vasaras nometnes vieta beidzot ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Ar 23.janvāri ir stājies spēkā kultūras ministra Inta Dāldera 7.janvārī parakstītais rīkojums par izmaiņām 1998.gada rīkojumā par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu, ziņo laikraksts "Dzirkstele".

"Pēc vairāku gadu ilgas vēstuļu un iesniegumu apmaiņas ar dažādām instancēm, beidzot tas ir noticis. Valstī joprojām vēstures pieminekļu saraksts atrodas izstrādes stadijā," saka Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas Vidzemes reģiona nodaļas valsts inspektore Sarmīte Dundure.

Nometnes vietas iekļaušana Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā to pasargā no nelikumīgiem senu priekšmetu meklētājiem, jeb tā sauktajiem "melnajiem arheologiem", kuriem izrakumi ir bizness, jo par to var saukt pie kriminālatbildības. Vieglāk būs iespējams piesaistīt arī papildus finansējumu no dažādiem fondiem šīs vēsturiskās vietas uzturēšanai un izpētei.

Litenes pagasta zemnieks Gunārs Ciglis, kurš pirms Gulbenes novada bija Litenes pagasta padomes priekšsēdētājs, atceras, ka nometnes vietas iekļaušanu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kavējuši divi faktori.

"Mūsu vēlmi neatbalstīja akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži", kas atteicās mainīt Sitas meža statusu, kas bija noteikts kā saimnieciskais mežs. Domstarpības akciju sabiedrībai un pagasta padomei radās saistībā ar kailcirti, kad pie nometnes pagraba un pie piemiņas zīmes - krusta nocirtām kokus," stāsta G.Ciglis.

"Latvijas valsts meži" ir arī šīs meža zemes īpašnieks. Pagasta padome tolaik neesot saņēmusi arī atzinumu no Aizsardzības ministrijas par nometnes vietas iekļaušanu kultūras pieminekļu sarakstā.

"Visu ministra līmenī bijām sarunājuši, bet ministri mainījās, un šādos gadījumos jaunais ministrs ne vienmēr vēlas turpināt sava priekšgājēja iesāktos darbus," piebilst G.Ciglis.

Latvijas armijas Litenes vasaras nometnes vieta atrodas Litenes pagasta Sitas silā.1941.gada vasarā, padomju okupācijas laikā, tajā NKVD, sarīkojot viltus mācības, arestēja bijušos Latvijas armijas virsniekus. Daļu no viņiem nošāva, bet atlikušos deportēja uz Sibīriju. 2001.gadā Litenē atklāja memoriālu Latvijas armijas virsniekiem.

Komponists Pēteris Vasks ir sacerējis šai traģēdijas vietai veltītu balādi ar dzejnieka Ulda Bērziņa vārdiem.

Ik gadu 14.jūnijā Litenē notiek piemiņas pasākums, lai atcerētos Latvijas armijas traģiskās likteņgaitas un apliecinātu cieņu bojā gājušajiem un dzīvi palikušajiem.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais